BORÅS

Yoga för MS sjuka – behåller balansen

1:24 min

För drygt fem år sedan fick Joakim Modin från Sjömarken diagnosen multipel skleros (MS). Genom yogan bibehåller han balansen och nu vill han starta yogakurser för människor i samma situation.

Hör hela intervjun med Joakim Modin - längst ner i artikeln.

– Jag tränar hela tiden på balans som är en väldigt svår sak för mig och jag stärker kroppen och muskulaturen, så det känns som att jag är inne på rätt väg, säger Joakim Modin.

Joakim Modin hade länge snubblat på småsten och rötter i skogen, men aldrig vetat vad det berodde på. År 2011 åkte han in för en magnetröntgen och fick ett besked som skulle vända upp och ner på livet. Han var sjuk.

För Joakim Modin tog det elva år från första undersökningen tills dess att han fick diagnosen 2011, men sedan dess får han bromsmedicin var åttonde vecka och jobbar som yogainstruktör på Ashtanga yoga shala ihop med sin bror Mikael Modin.

– I de senaste magnetröntgen har det visat att jag inte har någon pågående aktivitet, så jag gör någonting som är rätt, säger Joakim Modin.

Du har även försökt att hjälpa andra i samma situation. Berätta om det.

– Vi hade en "prova-på" för personer som har samma sjukdom och det var ganska många som kom. Det var lite skrämmande, för de var mycket sämre än vad jag var, men de hängde ändå med under hela passet och tyckte att det var bra, säger Joakim Modin och fortsätter.

– Just där och då blev det inget mer, men vi har planer på att starta igen. Man vill gärna dela med sig av det man själv har gått igenom och få dem att känna samma livskraft som jag gör idag. Det har yogan faktiskt hjälpt mig med.


FAKTA (1177.se)

MS, eller multipel skleros, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen.

Sjukdomen kan ge olika besvär, bland annat kan man få svårt att gå eller hålla balansen. Anledningen är att sjukdomen gör att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådar i kroppen, vilket gör att impulser inte kommer fram som de ska.

Det finns olika typer av MS; skovformad, sekundär progressiv, primär progressiv och godartad.

Det finns idag inget botemedel mot MS, men det finns mediciner som bromsar sjukdomsförloppet.