Pseudovetenskap skadar elitidrottare

1:57 min

Svenska elitidrottare med depression eller anorexia har upplevt att de mått sämre efter att ha fått rådgivning och terapi baserad på så kallad kommunikologi.  

– Personer har blivit sämre i det man redan sökt hjälp för en gång och där tror jag att kommunikologin inte har fungerat. Man har försökt med den typen av metod, det har inte gått. Man har till och med blivit sämre, säger legitimerade psykologen Fredrik Sandin.

Han har haft ett dussintal patienter, samtliga idrottare på svensk elitnivå, som behandlats utifrån kommunikologins idéer.

Vetenskapsradion har också från andra håll fått bekräftat att elitidrottare med psykiska problem blivit sämre efter att ha fått tips och råd baserade på kommunikologi.

Det kommunikologerna påstår är att de ur ett stort vetenskapligt material har identifierat så kallade nyckelfaktorer, ett slags verktyg som går att använda med framgång inom alla typer av förändringsarbete - inklusive terapi där en bärande idé är att det går att lära sig att styra sina tankar.

– Där blir jag som psykolog väldigt orolig att det får förekomma, säger Fredrik Sandin.

Trots att det helt saknas en oberoende vetenskaplig utvärdering har de här idéerna fått stor spridning inom delar av idrottsvärlden. Dessa idéer stöddes tidigare också aktivt av Riksidrottsförbundet, som sedan några år dock tagit avstånd från pseudovetenskap.

Magnus Lindwall är professor i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet. Han menar att kommunikologins idéer om hur människan fungerar är förlegade.

–  Ett stort problem är att det inte är förenligt med vår bild av hur människor fungerar. Det är en väldigt, väldigt föråldrad syn på hur vi fungerar när vi tänker och känner, säger Magnus Lindwall.

Vetenskapsradion har bett kommunikologins grundare, norrmännen Truls Fleiner och Jorun Sjöbakken, att bemöta den här kritiken. Men de har avböjt att ställa upp på en ny intervju. I en tidigare intervju med oss svarade de så här på frågan om det finns risk för negativa biverkningar av kommunikologi:

–  Nej nej. Det är ingen fara att jobba med det vi kallar de här balanserna, för det handlar ju också om att det blir balans i hjärnan.