Svensk människorättsaktivist gripen i Kina – många frågetecken kvarstår

2:00 min

Den svensk som gripits i Peking efter att ha arbetat med människorättsfrågor har fortfarande inte kunnat kontaktas av sina anhöriga.
Det är oklart var mannen befinner sig och om han kan få den medicinska behandling han behöver.

Den 7 januari, två dagar efter att 35-åringen inte dök upp som planerat för att träffa sin familj i Thailand, kontaktade hans far den svenska ambassaden i Peking.

Inom en timme bekräftade det svenska utrikesdepartementet att 35-åringen frihetsberövats, men det är fortfarande oklart var han befinner sig, enligt hans far.

– Jag förstår ju att inte UD och ambassaden får besked.

Den nu frihetsberövade svensken har tidigare studerat i Kina och har arbetat med rättshjälp där sedan 2009 för organisationen Chinese Urgent Action Working Group som beskriver sig själv som en grupp sammansatt av kinesiska forskare, advokater och experter och erbjuder stöd till människorättsaktivister.

35-åringen misstänkts i Kina för att ha "hotat statens säkerhet", enligt de uppgifter hans far fått.

Enligt bekanta till mannen har han agerat försiktigt i sin verksamhet.

Den frihetsberövade 35-åringen lider enligt läkare av en allvarlig hormonbristsjukdom och behöver regelbunden medicinering.

Han ska enligt uppgifter från kinesiska myndigheter ha tillgång till sin medicin, men hans far är orolig över om den livsnödvändiga behandlingen kan tas enligt ordination och över hur länge medicinen kommer att räcka.

– Det är alltså den nionde dagen han är internerad och vi vet ju inte alls hur mycket medicin han hade på sig eller någonting.

Enligt Gabriella Augustsson som är ambassadråd i Peking försöker man att få tillstånd att träffa den frihetsberövade svensken.

– Vi söker konsulär access.

Flickvännen till den frihetsberövade svensken i Peking är också försvunnen, men får ingen hjälp av svenska myndigheter eftersom hon är kinesisk medborgare.

Den senaste tiden har kinesiska myndigheter gripit ett flertal aktivister för bland annat arbetsrätt och kvinnors rättigheter, samt advokater som specialiserat sig på deras fall.

Kina är sedan tidigare mycket restriktivt mot icke-statliga organisationer och arbetar på en ny lag som enligt det nuvarande förslaget förbjuder utländska organisationer att arbeta med politisk och religiös verksamhet i Kina.