Regeringen vill ha billigare reparationer av skor, kläder och cyklar

1:22 min

Regeringen vill att det ska bli billigare att reparera skor, kläder och cyklar. Enligt vad Ekot erfar är Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu eniga om en halvering av momsen på mindre reparationstjänster från och med den första januari nästa år.

Att sänka momsen på reparationstjänster har länge varit en av Miljöpartiets hjärtefrågor. Det ska göra att fler väljer att laga cykeln eller kängorna - i stället för att slänga och köpa nya. Reformen skulle också göra det lättare för nyanlända att få in en fot på svensk arbetsmarknad, hoppas Miljöpartiet. Det här sade språkröret Åsa Romson - som i dag är klimat- och miljöminister - när hon presenterade förslaget under politikerveckan i Almedalen sommaren 2012.

- Det är bra, för att vi behöver tänka om och tänka nytt när det gäller ekonomin, hur vi använder saker och produkter. Det är bra att ha kvalitetsprodukter på marknaden som går och tål att repareras. Det tar mindre naturresurser i anspråk och det ger också jobb i hela landet.

Och nu har alltså Miljöpartiet fått med sig Socialdemokraterna. Enligt vad Ekot erfar är regeringspartierna överens om att halvera momsen på så kallade mindre reparationstjänster - från dagens 25 procent till 12 procent. Det ska göra att cykelreparatörer, skomakare och skräddare - i sin tur - kan sänka priserna.

Reformen - som regeringen enligt uppgift till Ekot vill genomföra den första januari 2017 - kostar ungefär 250 miljoner kronor om året. Förslaget har ännu inte diskuterats med budgetpartnern Vänsterpartiet, men ska tas upp i de kommande förhandlingarna.