Jönköping

Badhus skärper säkerhet av oro för övergrepp

2:13 min

Rosenlundsbadet i Jönköping skärper nu bevakningen av badgästerna.

Rosenlundsbadet i Jönköping skärper sin bevakning av badgästerna efter den senaste tiden händelser, med sexuella ofredanden mot flickor och kvinnor på allmänna platser.

Det finns varken bevis eller polisanmälningar som pekar ut någon speciell grupp när det kommer till händelser på badhuset. Det har heller inte inkommit några klagomål från andra gäster, men trots det väljer Rosenlundsbadet att skärpa sin bevakning av sina badgäster.

Enligt verksamhetschefen på badet, Gunnel Eriksson, är det främst på grund av en ny grupp badgäster – ensamkommande flyktingpojkar - som man väljer att ta det här beslutet.

– Det märks att det är en annan kultur, att det blir en kulturkrock, på deras beteende.

Vad är det de gör?

– Det händer kanske inte något utan det är mer blickar. Vi ser att de reagerar på det avklädda, säger Gunnel Eriksson.

En annan anledning till badhusets skärpta bevakning är att flera av dem inte är simkunniga och försätter sig i farliga situationer när de överskattar sina förmågor.

Fredrik Wallström som är chef för två HVB-hem som ansvarar för ett 80-tal afghanska flyktingkillar tycker att det är olyckligt att det blivit så här.

– Det är väldigt tråkigt att höra men någonstans kan jag förstå det. Jag jobbar med de här pojkarna varje dag och har svårt att hitta den känslan hos mig själv men det bygger till stor del på att jag känner de här pojkarna, säger Fredrik Wallström.

Kommer det bli aktuellt med att separera Rosenlundsbadet för kvinnor och män i framtiden? Lyssna på hela inslaget i ljudspelaren i toppen av sidan.