Breivik stoppades med vapen av tysk polis

1:35 min

Nu kommer nya uppgifter om massmördaren Anders Behring Breivik. Enligt en tysk dokumentärfilmare blev Breivik, två år före Utøya-dådet, stoppad vid en rutinkontroll i Tyskland. Han ska då ha haft vapendelar och ammunition i bilen – men norsk polis fick inget veta om upptäckten.

Den tyske dokumentärfilmaren Daniel Harrich har i flera år kartlagt illegal vapenhandel i Europa.

I sin nya film "Waffen für den Terror" hävdar han att Anders Behring Breivik redan 2009 blev stoppad norr om Frankfurt. Han ska då ha haft både vapendelar och ammunition i bilen.

Det framgår inte om det är polis eller tullmyndigheter som har gjort den här rutinkontrollen, men Harrich säger sig ha fått uppgifterna från tre olika källor. Dessutom hävdar han sig ha sett dokument som visar att Breivik köpt vapen i sydöstra Europa.

Enligt filmaren verkar det som att tyska myndigheter tog vapendelar och ammunition från Breivik och därefter lät honom gå, utan att meddela saken vidare till norsk polis.

Spekulationen är nu om en sådan information möjligen hade kunnat göra att polisen tidigare hade lyckats få upp ögonen för att Breivik. Nu kunde han fortsätta att planera våldsdåd, "under radarn" för norsk polis.

Den här frågan tycks nu bli politik i Tyskland. Enligt den norska nyhetssajten ABC Nyheter har det liberala partiet FDP ställt frågor om detta i delstatsparlamentet i Hessen. Bland annat vill partiet veta om man hade kunnat förhindra Breiviks mord i Oslo och på Utøya 22 juli 2011.

Den norske åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby skriver dock i en e-post till ABC Nyheter att rättssaken mot Breivik är avgjord på ett "sätt som gör att det inte kommer göras ytterligare efterforskning för att klarlägga den här frågan."