Svensktoppen ändrar reglerna efter 30 år

Frågor och svar om regeländringen

4:20 min

Från och med i dag införs en ett-årsregel för låtarna på Svensktoppen.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om förändringen.


Frågor och svar: 52-veckorsregel för Svensktoppen


Varför gör vi den här förändringen?
Ytterst handlar det om att vi med Svensktoppen vill spegla aktuell svensk musik och kunna främja att ny musik i större utsträckning ges möjlighet att komma in på listan – att lyfta fram ny musik är en viktig del av Sveriges Radios uppdrag.
 
Vi hade ju en omröstning förra året, varför ändrar vi nu det resultatet?
För ett år sen hade vi en omröstning bland radiolyssnarna om hur länge en låt skulle få ligga på listan. Det förslag som fick flest röster var det som ville behålla regeln att en låt kunde ligga hur länge som helst. Samtidigt fick de två alternativ som förespråkade någon form av tidsbegränsning mer än hälften av rösterna tillsammans. Vi beslutade då att fortsätta utan regelförändring men också att i slutet av 2015 utvärdera och eventuellt ompröva beslutet.
 
Vem eller vilka är det som har bestämt det här?
Det är Underhållningsredaktionen och kanalansvarig för P4 i samråd med svensktoppsredaktionen och all den musikkompetens som finns inom Sveriges Radio som har kommit fram till beslutet att införa en tidsbegränsning.
 
Varför har vi valt just ett år (52 veckor) som tidsbegränsning?
Vi tror att omsättningen av musik på listan då kommer att bli lagom: ny musik kan ta sig in på listan samtidigt som de allra största mest älskade låtarna ändå får höras länge.
 
Hur gör vi rent praktiskt med de låtar som legat på listan i mer än ett år? 
De låtar som legat på listan i 52 veckor eller mer får lämna listan.


 
Nu kan vi inte skapa långkörare som ”Du är min man ” eller ”Strövtåg i hembygden”, är inte det synd?
Vi har värderat att det är viktigare att göra listan rikare och mer aktuell för att tydligare kunna spegla musikåret. Det blir en omdefiniering av ordet ”långkörare”. Ett helt år är också en lång tid även om vi nu inte får några extrema långkörare.
 
När börjar regelförändringen att gälla?
Vår nya regel träder i kraft söndag 17 januari 2016.
 
Hur länge har det tidigare regelsystemet funnits? Alltså obegränsad tid.
Det har inte funnits någon tidsbegränsning sedan 1985.
 
Hur har reglerna sett ut genom åren?
1974 infördes en 10-veckorsregel som avskaffades i oktober 1985. 2003 togs regeln om att låten måste vara på svenska bort, nu tillåts vilket språk som helst. Sedan 1985 har det inte funnits någon tidsbegränsning.Om Svensktoppen:

Under hösten 2015 har Svensktoppen haft en genomsnittlig publik på 1,2 miljoner personer per sändning (enligt TNS-Sifos radioundersökningar (PPM) som mäter lyssnandet i befolkningen mellan 12 och 79 år).

Svensktoppsjuryn består av 500 nya personer varje vecka som väljs ut av CMA Research. Juryns sammansättning motsvarar Sveriges befolkning 16-79 år. Resultatet presenteras söndagar kl. 11.03-12.00 i P4 Sveriges Radio.


Kontakta oss
Carolina Norén carolina.noren@sverigesradio.se

Daniel af Klintberg daniel.af_klintberg@sverigesradio.se