Elever tar reda på mer om sin framtid

1:14 min

Idag fick eleverna på Angeredsgymnasiet möjlighet att knyta kontakter med arbetsgivare och lära sig mer om vad som krävs för att läsa vidare.

Det skedde vid en stor Utmaningsmässa i Angereds arena med inbjudna från många olika håll, bland annat Handelshögskolan, Göteborg Energi och Liseberg.

Hajrije Bunjaku, som går i tvåan på ekonomiprogrammet, hade klart för sig vad hon ville ha ut av mässan.

– Att prata med olika personer och fråga hur det ser ut på arbetsmarknaden, vilka möjligheter som finns och få en massa tips på vad vi kan göra, säger Hajrije som bott i Sverige i tre år.

En av de många före detta elever på Angeredsgymnasiet som fick svara på frågor i dag var Abdikadar Omar, som sedan i höstas läser juristprogrammet vid Örebro universitet.

– Det jag förväntar mig av dagen är att kunna inspirera elever att välja att utbilda sig vidare. Det räcker inte med gymnasieutbildning - det krävs akademisk utbildning och man kan om man vill, säger han.

Utmaningsmässan idag är en del av projektet Angeredsutmaningen där ett 40-tal företag deltar. Läraren Torbjörn Stensson säger att resultatet hittills är fantastiskt.

– Angeredsgymnasiet idag är till 99 procent ungdomar med invandrarbakgrund. Många har varit här väldigt kort tid och de upplever naturligtvis att de saknar kontakter och nätverk. 

– Det inser företagen också som samtidigt inser att de behöver ha den mångfald som finns i Angered, säger Torbjörn Stenson.