Fler asylsökande till EU med båt i år

2:15 min

FN spår: Fler kommer att ta den farliga sjövägen i år än i fjol. Det skulle i så fall innebära en ökning från förra året då 850 000 flyktingar och migranter nådde Europa den vägen. Och människorna som vår korrespondent mötte i Piraeushamnen i Aten stoppas inte av stängda gränser.

– Vi lämnade allt. Och när något allvarligt hotar dig så tänker du inte på något annat än att överleva. Här är vi i alla fall säkra, säger Abdul Haqim som sitter i Piraeushamnen utanför Aten tillsammans med sin fru Massia och barnen Aisha, 6 år och Muhammed, 1 år.

Aisha sveper in axlarna i en gul virkad sjal, barnen hostar men de mår bättre nu säger Abdul Haqim. På grekiska ön Lesbos, dit de först kom med båt från Turkiet, fick de medicin.

I Afghanistan var Abdul Haqim verksam som människorättsaktivist, men efter att två kollegor dödats och flera skadats i en attack utförd av talibaner flydde familjen.

Familjen hoppas på att få asyl i Nederländerna.

- Det är inte lika många flyktingar där ännu, i Tyskland är det ju redan över en miljon.

Sedan undrar han om det stämmer att Sverige har stängt sina gränser.

I en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR gör man uppskattningen att det under 2016 kan komma ytterligare en miljon flyktingar och migranter båtvägen från Turkiet till Europa - lika många som kom till Europa sjövägen 2015 - men då inte bara via Turkiet.

Uppskattningen bygger på faktorer som hur många som kommer just nu och på läget i hemländerna. Den senaste tiden har man bland annat sett en ökning av kvinnor och barn som antingen reser i förväg eller som är på väg för att ansluta sig till en man eller pappa som redan tagit sig till Europa.

Fortfarande är de flesta som kommer från Syrien, Afghanistan och Irak men UNHCR noterar också en ökning av människor från andra länder, bland annat i Nordafrika.

Philippe Leclerc som är UNHCR:s representant i Grekland säger att man nu gör sig redo för ännu fler flyktingar men han hoppas samtidigt att bland annat nya bestämmelser i Turkiet ska få fler människor att stanna där - som beslutet nyligen att ge flyktingar från Syrien arbetstillstånd.

I den tidiga morgonen lägger färjan Blue Star 1 till i Piraeushamnen. Ombord är omkring 1 200 människor som hämtats upp på de grekiska öarna Lesbos och Chios.

Main från Homs i Syrien, hans fru, hans syster och bror skyndar mot en av bussarna som ska ta dem vidare norrut mot Makedonien. Slutmålet är Sverige och Åmål där redan halva deras familj finns.

- Vi vet allt om Sveriges nya gränskontroller, säger Main, men det spelar ingen roll, vi flyr för att överleva.