Rättegång mot djurrättsaktivister som tog grisar och höns

2:05 min

Idag hålls rättegång i Västmanlands tingsrätt mot djurrättsaktivister från aktionsgruppen "Tomma burar" efter att de tagit grisar och höns från olika gårdar.


De är åtalade för stöld, efter att de en natt i augusti åkte till en grisfarm utanför Västerås och tog med sig två grisar därifrån.

Efter sig lämnade aktivisterna ett brev till bonden med namn på vilka de är. Sedan körde de grisarna till ett nytt hem och anmälde sig själva till polisen.

Det här är första gången i Sverige som aktivister har fritagit grisar.

Rättegången gäller både aktionen på grisfarmen och en aktion där några av aktivisterna fritog åtta hönor från en hönsfarm utanför Askersund.

– Vi tycker det är orimligt att djur betraktas som egendom, som till exempel en vanlig fåtölj som man kan göra vad man vill med, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna i "Tomma burar."

– Djur är ändå kännande individer som har egna intressen. Därför tycker vi att vi bör kunna befria djur som sitter fängslade och som annars blir dödade.

På Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är man inte road av det här.

– Vi på LRF ser jätteallvarligt på det här, säger Sture Johansson, ordförande för LRF Mälardalen.

– Vi lever ju i en rättsstat och då ska alla  följa de lagar och bestämmelser som finns, säger Sture Johansson till P4 Västmanland.

"Tomma burar" ser gruppens aktioner som en del i en lång tradition av civil olydnad, och att sådan behövs för att förändra samhället, enligt Martin Smedjeback.

Han menar att det bröts mot lagar när kvinnor krävde rösträtt och att det nu är dags att lagstiftningen kring djur ändras.

– Vi behöver ny lagstiftning som ser djur som de kännande, levande individer som de är, säger Martin Smedjeback.

– Så länge lagen är fel så tycker vi att det är en moralisk skyldighet att göra motstånd mot lagen och att befria de djur som sitter oskyldigt fängslade och väntar på att bli dödade.

Om aktivisterna döms, vilket nog inte ska ses som otroligt eftersom de varit helt öppna med vad de gjort, riskerar de att få betala skadestånd.

– Vi tycker att vi borde bli frikända eftersom det inte borde vara något fel att rädda liv, men vi godtar konsekvenserna vilka de än blir, säger Martin Smedjeback från "Tomma burar."

Så ser inte LRF:s Sture Johansson på saken.

– Nej, jag hoppas att det blir en bra rättegång och att rättssverige sätter ner foten och visar att det inte är okej att göra så här, säger han till P4 Västmanland.