Tunisiens lag mot droger kritiseras för repressiv användning

2:56 min

Fem år har gått sedan Tunisiens diktator Ben Ali flydde. Men många repressiva lagar är fortfarande intakta. Den hårda lagstiftningen mot droger används mot kulturarbetare. 

De senaste två månaderna har flera kulturarbetare dömts till hårda straff. En av dem är filmproducenten Alaeddine Slim. 

-Det var aggressivt och rätt våldsamt. Jag var orolig för min fru som var gravid i åttonde månaden och som också greps, säger den 33-åriga filmproducenten Alaeddine Slim bakom runda solglasögon.

Han berättar om dagen när hans hem plötsligt stormades av ett femtontal beväpnade poliser med masker för ansiktena. Alaeddine Slim och två kollegor, en tecknare och en musiker, fördes till häktet där de hölls sex dagar utan advokat, och utan att få veta vad de anklagades för.

Sedan åtalades de för drogkonsumtion, enligt lag 52. De dömdes till minimistraffet - 1 års fängelse och böter.

Alaeddine Slim och hans vänner hade tur - deras överklagan gick igenom så de släpptes efter en månad, men i tunisiska fängelser sitter tusentals unga dömda till långa straff enligt lag 52, eller "la loi zatla" som den kallas i folkmun här, Cannabis-lagen. Det är en ökänd del av Tunisiens brottsbalk som sedan revolutionen kritiserats häftigt av människorättsorganisationer för att vara repressiv och oproportionerligt sträng men som än idag - fem år efter revolutionen - används ofta. Lagen är en av flera lagar som också användes godtyckligt av den förra regimen för att komma åt oliktänkande, inte sällan kulturarbetare, som nu kräver att den görs om.

-Det är en orättvis lag, som dödar frihet, den är vidrig, säger journalisten Saima.

Hon är en av ett femtiotal personer som samlats i en demonstration framför Tunis tingsrätt den här kyliga januarimorgonen.

-Lagen måste ändras, vi får inte ge upp för att kämpa för det, säger hon.

Där inne i byggnaden pågår rättsprocessen mot två filmtekniker, som påträffats med rullpapper för tobak på sig och dömts till ett års fängelse för avsikten att röka cannabis, enligt deras advokat.

-Tunisien har djupa interna problem idag, inte minst med den polisstat som finns kvar från Ben Alis tid. Genom att låta sådana här lagar existera låter man polisens makt förbli stark över medborgare, säger dokumentärfilmaren Fatma Cherif framför domstolen.

Också filmproducenten Alaeddine Slim är här. Han är besviken på sitt land, så här fem år efter revolutionen.

-Diktaturens system är fortfarande på plats - det har aldrig dragits upp med rötterna, säger Alaeddine Slim.