Pontus Pålsson skyldig till brott mot grundlagen

0:24 min

Moderatpolitikern Pontus Pålsson från Åstorp dömts för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens förbud mot att efterforska källor.

Pålsson ska ha frågat två anställda inom kommunen om de hade blivit intervjuade inför ett nyhetsinslag i SVT.

Han döms att betala dagsböter på 22 500 kronor samt skadestånd till de båda anställda på 7000 kronor i kränkningsersättning.

Enligt yttrandefrihetsgrundlagen har kommunanställda så kallad meddelarfrihet som ger dem rätt att tipsa och kontakta journalister anonymt, och en politiker får inte forska efter vem som tipsat. 

Det var för drygt ett år sen som Pontus Pålsson, som är gruppledare för moderaten, kontaktade tjänstemännen frågade om de haft kontakt med Sveriges Television. Den ene fick förfrågan via e-post, den andre säger att han blev uppringd.

Sveriges Television höll just då på med ett reportage om personkonflikter i Åstorp där Pontus Pålsson varit inblandad.

De båda tjänstemännen polisanmälde händelsen eftersom det ansåg att Pontus Pålsson brutit mot förbudet för offentliga arbetsgivare att forska efter om en tjänsteman haft kontakt med journalister för att till exempel tipsa om ett missförhållande.

Justitiekanslern som utredde saken kom fram till att det skulle väckas åtal mot Pontus Pålsson. I dag kom alltså den fällande domen i Helsingborgs Tingsrätt. En av de drabbade tjänstemännen är kommunens säkerhetschef Göran Tesfai Skoglund. 

– Svenskt rättsväsende har bekräftat att vi har meddelarskydd. Det känns skönt att vi inom offentlig verksamhet kan jobba vidare tryggt och säkert.

Pontus Pålsson själv har hävdat att han är oskyldig och att han kontaktat tjänstemännen som privatperson och inte som politiker och arbetsgivare.

Men Helsingborgs tingsrätt håller inte med utan dömer honom till dagsböter. Pontus Pålsson ska också betala skadestånd till tjänstemännen för kränkning.