Körkortslösa kan köra bil utan att bli straffade

3:22 min

Eftersom denna artikel börjat spridas på nytt vill vi uppmärksamma dig på att den publicerades i januari 2016. 


Polisen i Blekinge utreder en rad ärenden där förare stoppats utan körkort och som hävdat att man istället har ett utländskt körkort som är borttappat.

I mitten av september 2015 stoppade polisen en förare på väg in mot centrala Karlskrona. Mannen hade inget körkort att visa upp, men förklarade att han hade ett utländskt körkort. Problemet var bara att det var borttappat.

Kort därefter åtalades mannen för olaga körning, men tingsrätten friade eftersom man ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att mannen faktiskt saknade körkort.

Svår utredning
Polisens utredare Helena Renberg har just nu ett 30-tal liknande ärenden på sitt skrivbord.

– Finns det inga register i det land där man hävdar att körkortet är taget är det väldigt svårt, säger hon. 

Så länge man inte är folkbokförd i Sverige behöver man heller inte något svenskt körkort. Och från den dagen man blivit folkbokförd, säger lagen att man har ett år på sig att ordna med ett svenskt körkort.

Trovärdighet
Exempelvis innebär det att man under en asylprocess som tar ett och ett halvt år och med det året lagen tillåter, i praktiken kan köra bil utan körkort i två och ett halvt år.

Men helt riskfritt är det inte, för om det inte finns några körkortsregister att gå igenom finns en annan väg berättar Joel Holmgren som är assistentåklagare i Karlskrona.

– Då får man helt enkelt göra en bedömning om historien den misstänkte berättar är trovärdig eller inte.

Vänta med att köra
Stefan Palm som är trafikpolis i Blekinge tycker att det här inte är helt lyckat och undrar om man inte skulle kunna göra på något annat sätt.

– Kan man inte bevisa att man inte har något körkort så kanske man får lugna sig med att köra bil?