Skandalen i Kommunal

1 400 medlemmar lämnar Kommunal

2:08 min

Ute bland Kommunals lokalavdelningar är besvikelsen stor. 1 400 medlemmar har lämnat fackförbundet Kommunal sedan igår. 

Det var 700 som gick ur fackförbundet igår och 700 idag, säger Kommunals pressavdelning till Ekot.

Ordföranden i Härjedalen Rikard Mattsson kan inte förstå ledningens agerande.

– Man är besviken. Hur kan det vara så här i en organisation som företräder lågavlönade? undrar han.

Sveriges Radio har talat med flera kommunalare under dagen. För Tobbe Jönsson i Kristianstad, som har varit med i facket i 14 år, blev det som nu har avslöjats droppen. Han gick ur facket igår.

– Jag tycker att det är en skandal att när man röstat in folk som sitter och sköter vår medlemskap att de leker upp våra medlemspengar, säger han.

Han kan inte förstå att kassören Anders Bergström avgår på grund av skandalen men får en fallskärm på cirka 1,8 miljoner kronor.

– Det är helt sjukt. Han skulle istället få betala tillbaka till alla medlemmar som har blivit drabbade, säger han.

I media har det rapporterats om flera medlemmar som sagt att de nu vill hoppa av facket. Och sedan i går har alltså 1 400 medlemmar lämnat fackförbundet Kommunal, det säger Kommunals pressavdelning till Ekot.

Alejandro Caviedes är Kommunals ordförande i Umeå. Han varnar för vad som kan hända om många lämnar facket.

– Det finns bara en som vinner på att medlemmar lämnar Kommunal, det är arbetsgivaren, därför att vi alla blir ju försvagade. Vi måste vara många för att vara starka, säger Caviedes

Han berättar också att en del medlemmar är så pass arga att de anser att det inte räcker med att kassören avgår, de har också krävt att Kommunalordföranden Annelie Nordström lämnar sin post.

– Självklart har förbundsordföranden också ansvar över vad som hänt. Men jag tycker just nu att det är för tidigt att uttala sig, i alla fall från min sida, om vilka som ska avgå, säger Alejandro Caviedes.

Bland de sektionsordföranden som vi har talat med finns ingen som i nuläget kräver Annelie Nordströms avgång.

– Jag har ingen uppfattning om det i dagsläget, säger Rikard Mattson i Härjedalen.

– Jag vill kunna sätta mig in i det och ta ett beslut när vi har så att säga allting på bordet, säger Håkan Nilsson i Skellefteå.