Dolores Haze: "Vi vill bara ha kul"

1:48 min

Dolores Haze värjer sig mot riot grrrl-stämpeln och ”vill bara ha kul”. Imorgon kväll kan de vinna pris för både årets nykomling och årets rock/metal på musikgalan P3 Guld.

– Folk vill ofta att man ska vara väldigt politisk, för det finns inte så många all-girl-rockband, säger bandets gitarrist Lovina Isaksson.

På årets P3 Guld, som intar Scandinavium i Göteborg imorgon kväll, är de kvinnliga nomineringarna många - i kategorin Årets artist hela fyra mot en. Och även i rock-kategorin är kvinnorna flera. Förutom Dolores Haze har Malmöbandet Arre! Arre! chans att utses till Årets rock/metal. Dem emellan finns en gemensam klangbotten: det är käftigt och rockstökigt, och inte svårt att förstå varför många har lockats att beskriva de bägge banden, båda med uteslutande kvinnliga medlemmar, som en del av en 10-talets riot grrrl-våg med både en och flera blinkingar till det tidiga 90-talets upproriska musikrörelse, där tjejer i kängor tog gitarrmanglande plats. Men medan Arre! Arre! har beskrivit sitt debutalbum ”Attack” som ”en spark i skrevet på odrägliga cis-män”, vill Dolores Haze helst inte placeras i det politiska fack som följer med riot grrrl-stämpeln.

Enligt bandets gitarrist Lovina Isaksson, eller Lucky Lollo som hon kallar sig på scen, finns det flera begränsningar med att vara ett rockband med bara kvinnor.

– Det känns som att folk vill att man ska vara arga. Man blir placerad i ett fack, att vi är något slags riot grrrl-band som ska vara jätte-DIY-punk, men det är vi verkligen inte. Vi är fyra personer som spelar rock och gillar att ha kul.

På P3 Guld röstar lyssnarna fram vinnarna. Vad betyder det för er?

– Det är jättekul, då är det inte bara en viktig person som tycker att man är bra, utan många.

Ni ska också uppträda under galan. Vad kan man förvänta sig av det?

– En show! Det kommer att vara mycket av allt, och lite överraskningar.