Kommunals tillbakavisar Margot Wallströms kritik

2:49 min

På en presskonferens tillbakavisar kommunals ordförande Annelie Nordström, att hon skulle ha ljugit för utrikesminister Margot Wallström om en hyreslägenhet i Stockholms innerstad.

Margot Wallström framförde anklagelserna tidigare i dag.

– Jag fick besked om att jag inte gått före någon, och det har de ljugit om och det är helt förkastligt, sa Wallström.

Inför ett stort pressuppbåd sa Wallström upp sitt hyreskontrakt för den lägenhet hon hyrt via kommunal. Enligt Wallström hade hon försäkrat sig om att kommunal lämnade lägenheter till bostadskön, och att hon därför inte gick före någon som står i en kö.

Hon skulle ha fått sådana försäkringar direkt av kommunals ordförande Anneli Nordström, som hon anklagade för att ljugit.

Men nu på kvällen inför ett nytt stort pressuppbåd i Kommunala kontor på Hagagatan, tillbakavisar Annelie Nordström uppgifterna.

– Jag vill inte tala om lögner, Margot måste ha missförstått.

Fackförbundet kommunal har inte lämnat några lägenheter till bostadsförmedlingen i Stockholm på 15 år. I stället har lägenheterna gått till personer i de egna leden, men har alltså även gått till bland annat Margot Wallström.

Det finns inga lagar eller regler som tvingar fastighetsägare i Stockholm att lämna bostäder till bostadsförmedlingen, men det finns en frivillig överenskommelse om att varannan ledig lägenhet ska gå dit.

Att kommunal inte gjort så, förklarade Annelie Nordström med en intern policy. Policyn säger att först när hälften av lägenheterna i beståndet hyrs av personer knutna till kommunal, ska lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen. I dag är den siffran 35 procent, alltså 65 procent av hyresgästerna är inte knutna till kommunal, enligt Nordström.

Men besvärande i sammanhanget för Kommunal är att personer som fått kontrakt på stora attraktiva lägenheter via sina politiska och fackliga kontakter, försöker enligt Aftonbladet nu på bostadssajter, byta sina lägenheter mot lägenheter i bestånd som ska ombildas till bostadsrätter.

– Det är ju så att alla som har kontrakt har besittningsrätten och kan då dra nytta, säger Annelie Nordström.

Om folk kan byta sina lägenheter, hur ska ni kunna komma upp i 50 procent?

– Det är sådant vi nu får se över i vår policy.

Men det ar ju pågått i flera år, vad säger du om att personer knutna till rörelsen försöker byta sina hyresrätter mot lägenheter som ska ombildas?

– Det är besvärande.