Julgransplundring på det extremare sättet

1:25 min

För att öka intresset för skogsutbildningen genomförde Jällagymnasium en lite annorlunda julgransplundring på Vaksala torg i Uppsala. En 17 ton tung skogsmaskin intog torget för att ta ner den uppställda julgranen som stod där.

Den 12 meter höga julgranen vid Vaksala Torg utanför UKK fick möta en 17 ton tung skogsmaskin under lördagen. 

- Det här är vårt sätt att få ut kunskapen om skogsbruket till allmänheten. De flesta har sett såna här skogsmaskiner på långt håll ute i skogen. Men de har inte varit framme och tittat på de, säger säger Magnus Holt, förstelärare på Skogsutbildningen.

- Nu fick vi möjligheten att stå för julgransplundringen här i Uppsala och då tar ju vi såklart det största vi har. Så vi traila in vår jättestora skördare och det ger ju människorna här möjlighet att få se maskinerna på nära håll. Istället för att de kommer till oss så kommer vi till de för att visa upp oss, säger Magnus Holt.

Och att visa upp sig kan behövas. I dagsläget är det stor brist på arbetskraft inom skogsbranschen och Magnus Holt hoppas att den här julgransplundringen kan öka intresset för skogsutbildningen.

- Vår förhoppning är ju att ungdomar ska se att det här är ett högteknologisk yrke som finns. Vi behöver folk i branschen som är duktiga maskinförare. Vi hoppas att väcka nyfikenheten hos folk och visa att det här är ett yrke som finns.

Vad kommer hända med granen?

- Nu har vi delat ut stora delar av granen som en form av souvenirstubbar som folk kan ta med sig hem och elda upp. Publiken bär med sig granen hem och sen toppen tar vi hem och sen är det städat och klart. Årets julgran på Vaksala torg är härmed slaktad skulle man kunna säga, avslutar Magnus Holt.