Iran slipper stämpeln som pariastat

2:51 min

Regimen i Iran friger fyra amerikaner med dubbelt medborgarskap. Iran kan åter träda in på den globala ekonomiska scenen när sanktioner mot landet upphävs. Fiendskapen som rått mellan Iran och USA sedan 1979 kan övergå i mer normaliserade förbindelser.

Iran meddelade på eftermiddagen att man friger fyra fångar med dubbelt medborgarskap i USA och Iran. Enligt Irans statliga tv finns Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian bland de fyra.

Frisläppandet sägs ske i "nationens intresse" enligt den allmänne åklagaren i Teheran.

Iran ser frigivandet som en del i en fångutväxling. I gengäld släpper USA sju fängslade iranier, enligt statliga nyhetsbyrån Irna.

Den amerikanska utrikesministern John Kerry har anlänt till Wien där han tillsammans med sin iranska kollega Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikeschef Federica Mogherini ska diskutera de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Iran har gått med på att kraftigt reducera sitt kärnteknikprogram i utbyte mot att sanktioner slopas.

Landet har undanröjt möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arak.

USA, som länge hävdat att Iran har haft för avsikt att framställa kärnvapen, är ett av de länder som varit pådrivande i processen.

På mötet ska det internationella atomenergiorganet IAEA:s rapport presenteras. Därefter görs ett gemensamt uttalande om att avtalet träder i kraft, sade Zarif till nyhetsbyrån Irna i Wien.

Sanktionerna har utestängt Iran från det globala finanssystemet och medfört ekonomiska svårigheter för landets invånare.

Under sanktionstiden har oljeexporten från Iran varit kraftigt nedskuren, men nu står världens största oljebolag och knackar på dörren. Iran räknar med att kunna öka exporten från 500 000 fat per dag till det dubbla inom ett år.

Att Iran slipper stämpeln som pariastat och kommer ur isoleringen kan påverka den geopolitiska balansen i Mellanöstern. Just nu är relationerna mellan shiamuslimska Iran och den sunnitiska stormakten Saudiarabien iskalla. De rivaliserande makterna för krig via ombud i Syrien, Irak och Jemen.

"Det är nu dags för alla, i synnerhet muslimska länder, att ta varandras händer och befria världen från våldsam extremism. Iran är redo", twittrar Zarif.