Nypremiär för Matens pris i Sveriges Radio

5:41 min

Vilken väg tar maten? Hur påverkar det vi stoppar i oss vår miljö? Ekots grävande reporter Daniel Öhman har tillsammans med journalisten Malin Olofsson granskat matindustrin. Programserien Matens pris är tillbaka i Sveriges Radio.

Lyssna på Minas intervju med Daniel Öhman om den nya granskningen.

När programmet gjordes förra gången uppmärksammades att vad jordbrukare i Sverige matar sina djur med har stor påverkan i andra länder.

– Vi tittade mycket på köttindustrin. Vi tittade på fodret. Det proteinrika fodret med sojabönor som odlas i Brasilien. Vi kunde bland annat visa hur det foder våra djur får här påverkade naturen där. Det producerades med väldigt farliga bekämpningsmedel och hotade arbetarnas liv, säger Daniel Öhman.

Det är fortsatt ett stort problem att kunna spåra maten själv.

– Det är fruktansvärt svårt. Att försöka spåra en färdigmåltid är i princip omöjligt. För mig som har granska det här i flera år skulle det ta månader att komma fram till var den maten kommer ifrån.

–Vi kommer fortsätta granska vilken miljöpåverkan maten har. Vi kommer även kolla hur det påverkar vattnen och hur det påverkar vår hälsa.

Besök deras Facebooksida