Region Jönköpings län

Vården köper hotellrum för miljoner

1:28 min

Vården i länet har upphandlat hotellrum för miljonbelopp kommande år som en följd av att sjukhusen specialiseras.

– Det nya nu är att vi gjort en upphandling för första gången på alla tre orterna så att den möjligheten finns, säger Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård.

All vård kan inte finnas på alla tre sjukhus i Värnamo, Eksjö och Jönköping när vården blir allt mer specialiserad, anser sjukhusledningen. Därför har en rad områden koncentrerats till ett av sjukhusen. När delar av kirurgin flyttades från Eksjö till Jönköping till exempel, väckte det oro och ilska både hos anställda och patienter.

Men när allt mer nu centreras till ett av de tre sjukhusen får också patienterna resa längre och det kommer sannolikt skapa ett behov av fler hotellrum framöver.

– Det kan säkert bli något ökat. Här har vi gjort en upphandling för att möta ett eventuellt behov som kommer, säger Ann-Marie Schaffrath.

Att patienter få bo på hotell förekommer idag regelbundet. Onkologen i Jönköping har till och med fått miljöpris för det eftersom man minskat transporterna av patienter mellan hemorten och sjukhuset. Men för första gången har nu alltså regionen upphandlat det på alla tre orter, en upphandling värd fyra miljoner under tre års tid. Patienter kan få bo på Savoy i Jönköping, Stadshotellet i Eksjö eller Scandic i Värnamo, visar avtalen som P4 Jönköping begärt ut.

Men enligt ansvariga är ett hotellrum betydligt billigare än ett dygn på en vårdplats. Hotellen tar mellan 800 och 1 000 kronor per natt enligt avtalen, men en vårdplats kan kosta mångdubbelt mer. Dessutom slipper sjukvården också resekostnaden. Patienten betalar ingen extra avgift för hotellet, det står sjukvården för, men anhöriga som också har möjlighet att bo där, får betala själva.

– Det är alltså dyrare att patienterna ska finnas i sjukvården med all utrustning som finns där och det kan vara en bättre för miljö för patienten också att vara på ett vanligt hotell, säger Ann-Marie Schaffrath.

Kan det inte bli dyrare för vården när nu patienterna måste resa längre om man måste lägga fler på hotell?

– Tanken är att det ska bli bättre kvalitet för våra patienter så jag tror i så fall att det är marginellt.

Antalet uppskattade övernattningar ligger på 1 300 per år i Jönköping och kring 50 per år i Eksjö och Värnamo.