Rouhani hyllar historiskt beslut om hävda sanktioner

2:06 min

Skeptikerna hade fel, sa Irans president Rouhani när han i dag hyllade det historiska beskedet att sanktionerna mot Iran hävs.

Irans president Rouhani, som gick till val på att förbättra relationerna till omvärlden, förutspådde också en ekonomisk tillväxt på fem procent i Iran kommande år. Men bland ”skeptikerna” Saudiarabien och Israel, finns stor oro över att Iran nu kommer in från kylan.

”Det är bara sionister och krigshetsare som är missnöjda i dag” sa president Rouhani när han hyllade detta nya gyllene kapitel i Irans relation till omvärlden.

Iran kommer nu att kunna exportera både pistagenötter och olja, köpa 114 nya flygplan och nästan genast få loss 30 av de ca 100 miljarder dollar i iranska tillgångar som varit frusna till följd av sanktionerna.

På sociala medier frågade man sig vilken amerikansk snabbmatskedja som skulle öppna först i Teheran nu när en marknad med 79 miljoner potentiella konsumenter öppnas för utländska investeringar.

Men Irans ärkerival, Saudiarabien, fasar för konsekvenserna - både de geopolitiska och de ekonomiska.

Saudiarabien lider redan av att oljepriset sjunkit till 29 dollar fatet. Nu när även Irans olja kommer ut på marknaden, kommer priset knappast att stiga. Saudiarabien oroas också över Irans upptinade relation till USA och nya politiska ställning i regionen - där Iran och Saudiarabien krigar genom ombud i till exempel Jemen och Syrien. Rouhani drog sig inte för att rikta djärv kritik mot Saudiarabiens destruktiva roll i regionen, givetvis utan att nämna att hans eget land är den största uppbackaren av Bashar Al Assads brutalitet i Syrien.

Israels premiärminister Netanyahu, som äventyrat sitt eget lands relation till Vita Huset genom sin högljudda kritik av kärnenergiavtalet med Iran, har också uttalat sig. Han sa att Iran inte har övergivit sina planer på att skaffa kärnvapen och att Israel inte kommer att tillåta landet att skaffa några sådana vapen.