Svelands "Befrielsefronten" lyfter och öppnar sig i Örebro

2:14 min

Förra året kom boken "Befrielsen" av författaren Maria Sveland. Det är en roman om en grupp kvinnor som tar till våld i protest mot en våldtäktsmans härjningar i staden Örebro. Nu har boken blivit pjäs på Örebro länsteater.

Nog kommer den här uppsättningen helt rätt i tiden, mitt i en debatt om sextrakasserier och sexuellt våld mot kvinnor, något som på intet vis är nytt men som just nu hamnat i strålkastarnas sken.

Svelands bok ”Hatet” var en imponerade faktabok om hot och hat mot kvinnor medan romanen ”Befrielsen” mer inrättar sig i en tradition av ett slags god brukslitteratur med budskap och satirisk knorr. Desto roligare att den nu som pjäs lyfter och öppnar sig – regissören Sara Giese som ju tidigare gjort en mycket lyckad inscenering av ”Bitterfittan” – har, förutom författaren Sveland själv också haft hjälp med dramaturgin av Anders Duus och Åsa Lindholm – och det märks.

För här finns inget av det ängsligt avbockande av handlingen som ofta vidlåter dramatiseringar av prosa, utan man öppnar upp, in med en kör som följer spelet som hos de gamla grekerna, sjunger och kommenterar och så snabba, nästan skissartade nedslag i situationer, pang!

Anna Asp spelar journalisten Anna som tvingats hem från en misslyckad karriär i Stockholm och hamnar mitt i ett Örebro som hemsöks av en våldtäktsman.

Hennes ambivalenta relation till mamman i sin akryltröja, underbart tolkad av Hanna Lekander, hennes egna minnen av en Stefan Lantz som inte var nån riktigt trevlig kille, Isabelle Moreaus ampra chef på tidningen som frågar sig hur ”männen mår i allt det här?” och inte minst den feministiska motståndsgrupp som hon tills slut får en intervju med - allt glider fram, berättas med lätt och ledig hand och mycket humor.

Lo Kauppi, Parwin Hoseinia och Malin Berg – gruppen som ibland är som Pussy Riot ibland Silvia, Madde och Victoria, propagerar för vikten av att få orgasm och sjunger med Patty Smith att natten tillhör de älskande!

Men allvaret finns där som en sträv klangbotten, någon vinner på att kvinnor hålls i en ständigt pågående lågintensiv rädsla.