OSSE:s fredsövervakare angripna i östra Ukraina

1:14 min

För andra gången på kort tid har fredsövervakare från OSSE angripits i östra Ukraina. Ingen skadades när en bil besköts i separatistkontrollerat område nära Donetsk.

Fullständigt oacceptabelt, skriver den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s chef i Ukraina om den senaste incidenten.

Tre fredsövervakare, en läkare och en tolk var i staden Mariinka i två bepansrade bilar för att undersöka en skadad gasledning. Staden ligger i det ryskstödda så kallade Donetsk folkrepublik. Efter en timme på plats hörde observatörerna skottlossning och gjorde sig klara att lämna området. De fann flera hål i en av bilarnas vindrutor.

Det är andra gången på kort tid som OSSE:s observatörer angrips. I utbrytarstaden Horlivka tvingades observatörer under vapenhot ut ur sina bilar. Med vapen riktade mot huvudet var de tvungna att ligga ned på marken.

– Om inte observatörerna kan utföra sina uppgifter kommer varken säkerhet eller stabilitet att råda, kommenterar Ertugrul Apakan, OSSE:s chef för den speciella observatörsmissionen i Ukraina.

Nya beslut om att hålla den avtalade vapenvilan togs mellan parterna senast i onsdags. De rapporter som kommit de senaste dagarna visar att vapenvilan fortfarande bryts.