Bokhandlare påstås ha överlämnat sig själv

1:14 min

Den svensk som är bokförläggare i Hong Kong säger i statlig kinesisk television att han har överlämnat sig själv till kinesiska myndigheter.

Men i ett uttalande i Hong Kong-tidningen Apple Daily säger bokhandlarens dotter att fadern inte kan ha överlämnat sig själv frivilligt.

Den svensk som är bokförläggare i Hong-Kong och som varit försvunnen i flera månader syns nu i statlig kinesisk television. I sändningen säger han  att han har överlämnat sig själv till kinesiska myndigheter.

– Detta är ett personligt ansvar som jag måste bära, sa den svenske medborgaren i statlig kinesisk television, enligt Reuters.

Han ska enligt en utsago ha själv åkt till Kina för att infinna sig efter anklagelser om att ha berusad kört ihjäl en kvinna för 11 år sedan. Han ska ha erkänt och han avsäger sig också all hjälp från svenska myndigheter.

Det var i oktober som han försvann från sin lägenhet i Pattaya i Thailand. Tidigt misstänkte hans vänner att kinesiska agenter kidnappat honom och fört honom till Kina.

Svensken har ett förlag i Hong-Kong. Förlaget ger ut böcker om politiska skandaler som kinesiska ledare är inblandade i. Han är en av fem personer som försvunnit från förlaget på senare tid.  

Böckerna är tillåtna i Hongkong men förbjudna i Kina.

Mannens dotter, som bor i Storbritannien, säger till Reuters att hon tror att han blev bortförd och bakom finns politiska motiv. Kinas ambassadör i Stockholm, kallades till utrikesdepartementet för tio dagar sedan, då regeringen markerade att de såg allvarligt på det misstänkta bortförandet.

UD har ingen kommentar i nuläget, mer än att de tagit del av medieuppgifterna.