Oberoende kinesiska Pen tillbakavisar uppgifter om försvunnen bokhandlare

1:26 min

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai som fördes bort från sin semesterbostad i Thailand i oktober förra året har nu visats upp på kinesisk statstelevision, där han ser ut att erkänna att han smitit från sitt straff efter en bilolycka i Kina för över tio år sedan.

Gui Minhai sägs ha återvänt frivilligt till Kina.

Det tillbakavisas nu kraftfullt av Huang Beiling, från den oberoende kinesiska Pen-klubben.

– Jag är skakad, eftersom den kinesiska sidan använder sig av uppenbara lögner när de säger att han återvänt frivilligt och överlämnat sig själv, säger Huang Beiling som är ordförande i den oberoende kinesiska Pen-klubben och bekant med den nu gripne svenske medborgaren sedan studietiden i Peking på 1980-talet.

I ett uttalande för den kinesiska statstelevisionen i går säger sig Gui Minhai ångra att han lämnade Kina efter en trafikolycka 2003 i Ningbo där han ska ha kört ihjäl en kvinnlig student.

Huang Beiling kallar smitningen efter bilolyckan för ”oförlåtlig”, om de kinesiska myndigheternas uppgifter om den stämmer, men hävdar att kinesiska myndigheter använt olagliga metoder för att ingripa mot bokförläggaren.

Enligt vittnesuppgifter som publicerats i Huang Beilings egen utredning av försvinnandet, och av tidningen The Guardian, tyder ingenting på att Gui Minhai återvände frivilligt till Kina då han plötsligt försvann från sin semesterbostad i thailändska Pattaya.

– På eftermiddagen den 17 oktober hade han köpt mat och bad personalen i huset att bära upp den, han sade att han bara skulle gå ut en stund och sedan komma tillbaka. Hur skulle det kunna tolkas som att kan tänkte åka tillbaka till Kina för att överlämna sig?, säger Huang Beiling.

Gui Minhai och fyra andra personer knutna till bokhandeln Causeway Bay Bookstore i Hongkong försvann alla under märkliga omständigheter mellan oktober och december förra året.

Bokhandeln har under flera år sålt spekulativa skildringar av kommunistpartiets ledare och deras privatliv. Böckerna är populära bland kinesiska turister som besöker Hongkong, eftersom de är förbjudna på det kinesiska fastlandet.