Mindre antibiotika skrivs ut i Västernorrland

1:19 min

Antibiotikaanvändningen minskar i Västernorrland. På grund av problem med antibiotikaresistens vill man minska "onödigt" användande. Men minskningen är inte tillräcklig, enligt biträdande smittskyddsläkare Lars Blad.

Vad är din erfarenhet? Får man antibiotika utskrivet mer sällan nu? Kommentera!

År 2015 var landstinget Västernorrland på plats fem av de landsting som skrev ut minst antibiotika i Sverige.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att antibiotikaanvändningen har gått ner i Västernorrland under år 2015, men minskningen var väldigt liten. Den har bara minskat med en procent sedan år 2014. 

Biträdande smittskyddsläkare Lars Blad säger att målet är att få till en minskning med två procent per år och att han därför inte är nöjd med resultatet.

Läkaren Maria Lindström, som är ordförande i Läkemedelskommittén i Västernorrland, säger att det är viktigt att man fortsätter att arbeta för att minska antibiotikaanvändningen.

– Det är superviktigt att vi arbetar för att minska antibiotikaresistensen. För om vi inte har antibiotika så faller mycket av den bra sjukvård som har kunnat utvecklats under 1900-talet, säger hon.

Är det svårt att förklara för patienter att det inte är bra att skriva ut antibiotika om man verkligen inte behöver det?

– Jag tycker inte det. Jag har pratat med mina kollegor här på vårdcentralen och vi upplever inte att det är på det sättet. Det kan ha varit ett problem för 15 år sedan men idag är det inte det.

Folk är väldigt medvetna idag, och många säger att de inte vill ha antibiotika om det inte är nödvändigt.