Halas väg från Irak till Fårösund

6:14 min

Hon hade ett toppjobb inom klädbranschen med internationella kontakter. Men dödshot mot familjen tvingade Hala och hennes familj att fly från Bagdad. Nu bor de i Fårösund och vet inget om framtiden.

Efter en lång flykt genom Europa hamnade 34-åriga Hala Hisham, hennes man och deras tre barn på ett asylboende i Fårösund strax före jul.

Den här dagen deltar Hala Hisham och hennes man Ahmed i en introduktionskurs i svenska som frivilliga Fårösundsbor håller i. Klädd i vit stickad tröja och halsduk, med perfekt ögonmakeup och det svarta håret utslaget, lyssnar hon uppmärksamt och frågar om hur de svenska orden ska uttalas.

Hon är en av få asylsökande på svenskakursen som kan prata engelska. Hala har en universitetsutbildning från Irak och har jobbat för en spansk klädkedja och även varit butikschef. Halas man är designer och hade egen butik i Bagdad innan hot och förföljelse och ekonomisk utpressning fick dem att lämna allt och fly genom Europa.

Hon säger att hon vet att det är personer knutna till regeringen och shiamuslimer som hotat henne och hennes man som är sunnimuslimer. Och att de hotats på grund av att de var rika och är välutbildade. Vid ett tillfälle när hon själv var utomlands fick hon veta att hennes pappa blivit dödad. Så familjen flydde först till norra Irak, men där fick de veta att de bara kunde stanna i två veckor, så till sist hade de inget annat val än att ge sig av.

- Det var ingen trygg plats, särskilt inte för barn och jag har tre barn, säger Hala.

Familjen flydde från Bagdad till Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Slovenien, Ungern, Österrike, Tyskland, Danmark och sen till Sverige. De åkte bil, buss och båt men ibland fick de gå en halvmil med de tre barnen, det yngsta är bara 2,5 år.

- Många dagar saknade vi både filtar och mat. Särkilt i Slovenien, där tillbringade vi tre dagar i sträck på vägen.

Alla barnen fick maginfektion så att de inte kunde behålla maten. Trots sjukhusvård via Röda Korset flera gånger under flykten är den minsta flickan fortfarande inte frisk.

Via Arboga och Uppsala fick familjen till slut strax före jul hjälp att komma till Gotland och ett asylboende i Fårösund. Hon säger att de blivit väl bemötta och att de svenskar hon träffat varit snälla, men att det är en stor kulturkrock.

- Vi försöker må bra. Barnen frågar hela tiden varför vi flyttar hela tiden och när vi ska återvända hem.

Hala vet inte om familjen någonsin kommer att kunna återvända till Irak. Hon vill bara att hennes barn ska vara trygga och hon har svårt att hålla tillbaka gråten när hon säger att hon lämnat hela sitt liv i Irak.

Men hon vägrar att bara ge upp utan har engagerat sig i asylboendet, bland annat hjälper hon till med översättningen när Migrationsverket besöker boendet.

- Att göra något är bättre än att bara sitta still och inte göra något. Men tro mig, det här är svårt både för oss och för våra barn, säger hon.