Hårdare språkkrav för visum i Storbritannien

1:34 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i dag presenterat en ny satsning för att förbättra integrationen, framför allt när det gäller muslimska kvinnor i landet. Den innebär bland annat, att invandrare som fått visum som anhörig och inte lärt sig prata engelska kan tvingas lämna landet.

– Om du inte behärskar språket, så är dina möjligheter till integration i samhället kraftigt minskade.

Det sa premiärminister David Cameron när han i morse intervjuades om den nya integrationssatsningen i BBC:s radioprogram Today.

Han presenterade den nya satsningen i en artikel i tidningen The Times i morse.

Cameron lägger 20 miljoner pund på en särskild satsning för att lära invandrare engelska. Det handlar om invandrare som kommit till landet på ett särskilt femårigt anhörigvisum. Det är främst kvinnor som gift sig med män som redan finns i landet.

Enligt Cameron finns det 38 000 muslimska kvinnor i Storbritannien som inte kan någon engelska alls, och 190 000 med mycket begränsad kunskap. Och anledningen är, enligt Cameron, att de lever i slutna grupper där kvinnornas frihet är kraftigt beskuren.

– Skolmöten där männen deltar i mötet medan kvinnorna får sitta i ett annat rum. Kvinnor som inte får lämna sina hem utan sällskap av en manlig släkting, det här händer i vårt land och det är inte acceptabelt, säger David Cameron.

Den som har ett sådant här anhörigvisum kan i dag antingen få det förlängt, eller beviljas permanent uppehållstillstånd.

Men enligt de nya reglerna, ska den som inte i ett test visar att de förbättrat sin engelska efter två och ett halvt år, riskera att inte få sina visum förlängda.

– Du kan inte garanteras få stanna om du inte förbättrar din engelska, säger David Cameron.