Kristdemokraterna KU-anmäler Wallström

0:47 min

Kristdemokraterna KU-anmäler Margot Wallström. KD vill att KU granskar om utrikesministern försatt sig i beroende till Kommunal när hon fick den omtalade lägenheten.

– De får vrida och vända på huruvida hon satt sig i en beroendesituation och i så fall också hur det kan påverka förtroendet för henne, säger Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för KD.

Här är det enligt Szyber viktigt att granska ett eventuellt beroende med fokus på biståndsfrågor.

– Margot Wallström är chef över hela utrikesdepartementet. I där ligger även biståndsfrågorna och finansieringen av olika biståndsorganisationen. Kommunal har en egen biståndsorganisation, som finaniseras till stor del av de här pengarna.

– Då kan det finnas en risk att man ifrågasätter huruvida den finansiering som kommunal får är kopplad till den här beroendeställningen eller inte, säger Caroline Szyber.

Bakgrunden är då en flitiga rapporteringen om Margot Wallströms hyreskontrakt som hon fick via fackförbundet Kommunal, ett kontrakt hon själv berättade om i förra veckan och som enligt Wallström ska vara uppsagt.

– Jag fick besked om att jag inte gått före någon, och det har de ljugit om och det är helt förkastligt, sa Wallström då.

Kommunals ordförande Annelie Nordström har tillbakavisat uppgifterna.

– Jag vill inte tala om lögner, Margot måste ha missförstått, hette det i fredags.

Tidigare i dag rapporterade TT att kontraktet varit direkt knutet till Wallströms tid som utrikesminister. Eftersom det rör som ett tillfälligt kontrakt säger Wallströms pressekreterare att Wallström inte gått före i någon kö.

Wallström själv är i dag i Bryssel för ett möte med övriga EU:s utrikesministrar. Ekots korrespondent träffade henne tidigare under förmiddagen.

– Hade jag vetat, eller anat, att det såg ut som de uppgifter som har kommit fram hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet, säger Wallström.