Analys: Moderatkrav lättar trycket mot Wallström

Utrikesminister Margot Wallström fick i dag, lite oväntat, hjälp från moderat håll. De interna moderatkraven på misstroendeförklaring mot utrikesministern för hennes lägenhetsbestyr lättade åtminstone tillfälligt pressen på Wallström, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

En vanlig uppfattning bland slipade politiska taktiker är att när motståndaren har problem ska man luta sig tillbaka och låta fienden koka i sin egen soppa. Låta folkopinionen och medierna sköta jobbet. Den insikten dominerar också i moderatledningen, men uppenbarligen inte hos alla partiföreträdare.

När ungdomsförbundet och moderater i distrikten nu kräver att partiledningen ska försöka avsätta utrikesministern blir resultatet på kort sikt att pressen på Wallström lättar och att trycket i stället hamnar på moderatledaren Anna Kinberg Batra.

I stället för att störta Wallström har kraven på att avsätta henne rivit upp de slitningar vi känner från DÖ-debatten förra året. Frustrerade moderater som kräver att partiledningen opponerar hårdare. Som vill störta regeringen eller åtminstone tillfoga den svåra skador. Och att avsätta Wallström genom en misstroendeförklaring i riksdagen vore onekligen en stor prestigeförlust för regeringen Löfven.

Anna Kinberg Batra och moderatledningen har flera skäl att låta bli. De andra allianspartierna vill inte gå misstroendevägen och då riskerar ett isolerat moderat initiativ att förvandlas till en tom gest som bara demonstrerar Moderaternas svaghet och alliansens splittring.

Misstroendeomröstningar mot enskilda statsråd är en raritet i svensk politik och hittills har ingen varit framgångsrik. Moderaterna vill att det ska fortsätta vara på det sättet. De vill själva leda regeringar som kan arbeta utan att störas av misstroendeomröstningar. Även borgerliga statsråd kan ju ertappas med att ha tagit emot förmåner. Misstroendeförklaringar ska ses som "konstitutionella atombomber" som en erfaren moderat uttryckte saken idag.

Ett annat problem är hur misstroendet ska formuleras. Ska Wallström angripas för att hon fått hyra lägenhet av Kommunal? Det kan ses som förhastat att göra detta innan någon juridisk prövning startat och ännu mindre kommit fram till något utslag.

Eller ska hon avsättas för att hon är allmänt usel, med moderata ögon sett, och dragit på sig inte bara en lägenhetsskandal utan också den israeliska regeringens vrede? Då skulle det riskera att bli en rent politisk missnöjesyttring. I stället för en omröstning om statsrådets sätt att utöva sitt uppdrag.

Därför föredrar Anna Kinberg Batra att avstå. Åtminstone i nuläget. Det som skulle kunna ändra på den saken är om det visar sig att Margot Wallströms lägenhet verkligen är att ses som en muta. Eller om det interna moderata upproret växer till stormstyrka. Men där är vi inte nu.