"Kongo en pjäs om Sverige" Lumor teater på Tribunalen

2:32 min

”Kongo – en pjäs om Sverige” av dramatikern Johanna Emanuelsson handlar om de svenskar som åkte ner till Kongo på 1960-talet och som ingick i de styrkor som skulle bevara freden i den kris som blossat upp efter självständigheten. Oskar Thunberg har regisserat och det är teater Lumor som spelar på Teater Tribunalen i Stockholm och Maria Edström var på premiären.

Antalet elefanter i Kongo decimeras under pjäsens gång från 20 miljoner i slutet av 1800-talet till de 600 000 som lär finns nu. Och det blir den mest drabbande bilden ur alla de korta faktarutor som de tre skådespelarna står och läser rätt upp och ner med jämna mellanrum. Kanske för att Kongos koloniala historia är så sårig och grym med miljontals döda och förslavade människor och landets självständighet nästan lika sårig, så blir elefanten en begriplig symbol för denna stora förlust mitt i Afrikas hjärta.

För det är i den förlusten, i det såret som de tre svenskarna Karl, Bosse och Bengt åkte för att göra en insats i 1960-talets Kongo-kris. Alla tre skådespelarna spelar den intervjuare som på meta-vis går runt och intervjuar och som möts av ångest, väggbonader, magiska halsband och sömnlöshet. Regissören Oskar Thunberg arbetar vidare i den tradition som teater Lumor lagt ut och som jag är rätt svag för; en mer stillsam och precis spelstil. Långt från budskapsteater eller vild yxighet utan ett slags stämningssökande, ett mentalitetsavlyssnande.

Hanna Edhs Bengt i sitt lilla museum av kongolesiska troféer, Harry Friedländers Karl pysslande med kaffekoppar och fönster som drar och hans fru Lisa spelad av Kudzai Chimbaira med sin darriga hand och tänder för svaga för Napoleonbakelsen – en bild av nåt svenskt; tryggt och snällt men också helt förfärande. Sören Brunes scenografi där rep och talja är knutna till trämöblerna och som drar in dem till stora brötar är mycket illustrativ men fungerar.

Ja, ”Kongo” är just en pjäs om Sverige, och därför tillför den zimbabwisk-svenska skådespelaren Kudzai Chimbaira, förutom att hon är väldigt bra, en helt nödvändig närvaro i alla sina rollgestalter. Och inte minst i scenen på swahili-varianten shona där den kongolesiska flyktingen till slut får en röst.