Guldbagge till dokumentärfilm om förvaret i Flen

0:51 min

Regissörerna bakom dokumentärfilmen Förvaret, som utspelar sig på Migrationsverkets förvar i Flen, har vunnit det tyngsta filmpriset i Sverige - en guldbagge.

Regissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty ville med filmen Förvaret problematisera ett system som innebär att människor blir inlåsta på obestämd tid, trots att de inte har begått något brott. 

Ikväll vann de en guldbagge för bästa dokumentärfilm, i konkurrens med Jag är Ingrid, dokumentärfilmen om skådespelerskan Ingrid Bergman, och Every Face Has a Name, som handlar om överlevande från Förintelsen som flydde till Sverige.

– Det här priset går till Aina, Sami, Sophie, Solveig och alla andra personer inne på förvaret som litat på oss och som vågat visa sin mänsklighet framför kameran, sade regissören Anna Persson och syftade på filmens huvudpersoner – både förvarstagna och personal.

– Jag kommer aldrig glömma känslan av att gå ut från förvaret de där vårnätterna, att höra fåglarna, och samtidigt veta att de andra är kvar där inne, inlåsta med sin rädsla, långt borta från alla som de älskar, från sina drömmar och allt som är livet, fortsatte hon.

Också medregissören och fotografen Shaon Chakraborty riktade ett tack till filmens medverkande.

– Att varje dag bli nedvärderad till att tro att man skulle vara mindre värd, men trots det känna kärlek, ha tilltro till människan och mänskligheten, jag pratar om Aina, jag pratar om Sami, jag pratar om Anas, jag pratar om många där ute. Ni är våra hjältar. Tack, sade Shaon Chakraborty.

Med på scenen fanns också en av filmens huvudpersoner, Sami Hsini från Tunisien, som var inlåst på förvaret när filmen spelades in.

– Jag har något viktigt att säga eftersom jag har sett att Stefan Löfven är här, sade han när han ställde sig framför mikrofonen.

– Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du stod för, vad du har sagt. För mig spelar det ingen roll, jag kommer alltid att klara mig. Men jag tänker på alla som försöker ta sig hit, för att de vill ha ett liv som din son eller dotter vill ha. Du borde tänka mer på det, tänk mer på att de är dina barn. På så sätt kommer vi allihop leva lyckliga i detta fantastiska land, sade Sami Hsini, som också medverkade i P4 Sörmland i april förra året.

Asylsökande kan låsas in i förvar om Migrationsverket bedömer att det finns en risk att de kommer att vägra lämna landet vid ett eventuellt avslag, något som regissörerna bakom filmen är kritiska till.

Samtidigt undersöker filmen var gränsen går mellan rollen som tjänsteman och rollen som medmänniska.

Sophie Alväng från Flen och Solveig Zdini från Bettna, som arbetade på förvaret när filmen spelades in, fick kritik från chefen för att de var alltför sociala och blev för mycket kompis med de förvarstagna.

De fick till exempel höra att de skulle sänka ambitionsnivån och inte lägga upp grönsakerna så fint när de skulle ordna kvällsfika, eftersom alla team skulle bemöta de förvarstagna likadant.

Här kan du lyssna på P4 Sörmlands reportage om Sophie Alväng och Solveig Zdini.