Martha & Niki - dansfilm när den är som bäst

2:32 min

2010 blev dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos de första kvinnliga världsmästarna i hiphop. Filmaren Tora Mkandawire Mårtens har följt dem i fem år och i morgon är det alltså biopremiär för dokumentären Martha & Niki, en film om streetdance, vänskap och feminism och Nina Asarnoj har sett den.

Dansfilm måste inte vara Black Swan. Det vill säga bekräfta våra fördomar om utmärglade halvpsykotiska ballerinor som slåss om huvudrollerna på de stora scenerna i New York. Det behöver inte ens vara Wim Wenders Pina i 3D, om en av den moderna dansens främsta, Pina Bausch.

Martha & Niki är så långt från dansens finrum man kan komma. När de kvaldansar i Stockholm för en plats i streetdancens högsta division - Juste Debout i Paris - ser det lite ut som om de befinner sig i en boxningsring. Klädda i streetdancens kostym, oversized T-shirt, sportmärkesbyxor och bylsig hoodie lämnar de traditionell kvinnlighet långt bakom sig. När Martha och Niki tar plats i ringen är det med ett manligt kroppsspråk. Med attityd. Helt enligt genrens förväntningar, men nu är det två kvinnor som dansar. Att se de manliga deltagarnas förvåning och närmast skrämda blickar inför denna exceptionellt samspelta och kraftfulla duo är som en improviserad koreografi i sig. Det är att se ett drama om feminism och tjejers rätt att ta plats i realtid. Men det är också en påminnelse om med vilken precision och styrka det går att bedriva politik med sin kropp. Och som Martha och Niki konstaterar, liksom många kvinnor före dem, att de måste göra det lite bättre än killarna. Och det gör de.

Det här är ingen klassisk dokumentär som borrar i smärtan över att behöva lämna sitt barndomsland eller att vara adopterad. Den är lojal med sin egen idé om dans som möjlig kommunikationsform. Så filmen Martha & Niki är framför allt en fysisk dans- och musikupplevelse, men också modern kvinnohistoria. Passar ganska bra i en tid där begrepp som manligt och kvinnligt har blivit slagträn i var mans hand.

 

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se