Sarah Sjöström vinner Jerringpriset

2:14 min

Sarah Sjöström vinner Radiosportens Jerringpris – folkets pris till bästa idrottsprestation 2015. Det är andra året i rad som simstjärnan vinner priset.

– Skålen är inte lika tung i år, har jag blivit starkare kanske? Det här är helt fantastiskt, wow. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag måste tacka alla som röstat och som varit ett stort stöd för mig i min satsning. Utan er så hade jag aldrig orkat att kämpa på med sporten, tack så mycket, säger Sarah Sjöström i sitt tacktal.

Sarah Sjöström hade ett fantastiskt 2015. Hon dominerade under sim-VM i Kazan där hon tog totalt fem VM-medaljer varav två guld. Hon slog dessutom världsrekord två gånger om.

Sarah Sjöström satte världsrekordet redan i kvalet på 100 meter fjärilsim. I finalen vann hon sedan guldet och förbättrade världsrekordet ytterligare. Några dagar senare vann hon även VM-guld på distansen 50 meter fjärilsim. 

– Det här VM:et var väldigt speciellt för mig. Att komma hem med fem medaljer, det trodde jag verkligen inte, sade Sjöström till Radiosporten efter mästerskapet.

Dessförinnan vann hon tre VM-guld i kort bana.

I och med att Sarah Sjöström nu vunnit Jerringpriset för andra gången ingår hon i en exklusiv skara bland dem som vunnit fler än en gång. Magdalena Forsberg har vunnit fyra gånger medan Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Ludmila Engquist och Annika Sörenstam liksom Sjöström vunnit två gånger.


Så röstade svenska folket, topp tre:

1. Sarah Sjöström: 119 949 

2. Johan Olsson: 82 833 

3. Zlatan Ibrahimovic 46 508

Totalt antal röster: 327 384

Listan med alla tidigare vinnare hittar du här.