Ramberg: Kommunalarbetarna enda säkra förlorarna

2:10 min

Det viktigaste bestående resultatet av Wallström-Kommunal-affären kan visa sig bli att tusentals löntagare står utan fackförening. Det skriver Ekots inrikeskommentator Tomas Ramberg.

Om det går som det brukar i den här sortens förundersökningar slutar det med att den läggs ner utan åtal.

Åklagarens ord om att hans beslut motiveras av den lägsta misstankegraden och att ingen person, alltså inte heller Margot Wallström, i nuläget är misstänkt för något torde också lugna både utrikesministern och hennes chef statsminister Stefan Löfven på den punkten.

Men dagens beslut om förundersökning förlänger ändå plågan för partiet.

Det politiska problem som Löfven själv beskrivit, att han tvingas tala om detta i stället för politik, drar ut på tiden.

Och medan förundersökningen pågår ökar också intresset för politiska motståndare och medier att söka flera infallsvinklar på historien. Ett sökande som kan resultera i nya avslöjanden och fler besvärande omständigheter för både regeringen och Kommunalfacket.

I den meningen kan en förundersökning vara politiskt farlig även om den så småningom skulle visa sig vara juridiskt tandlös.

Beslutet om förundersökning kan också ge bränsle åt den interna moderata opinion som kräver att Anna Kinberg Batra ska agera mot regeringen och försöka rikta en misstroendeförklaring mot Margot Wallström.

Än så länge finns inget som talar för att ett sånt försök skulle ha några utsikter att lyckas och moderatledningen har avvisat tanken. Troligen kan också partiledningen skaffa lite andrum genom att säga att de vill invänta resultatet av förundersökningen.

Skulle den ändå leda till ett åtal betyder det rimligen att åklagaren är säker på sin sak. I ett ärende som är så uppmärksammat och får så stora politiska konsekvenser chansar man inte.

Därför skulle redan ett åtal kunna leda till att Margot Wallström får avgå. Om inte annat för att statsministern vill förekomma att hon avsätts av en riksdagsmajoritet bestående av allianspartier och sverigedemokrater.

Men de enda säkra förlorarna hittills i den pågående affären är kommunalarbetarna.

Kommunalfacket har försvagats till följd av det som avslöjats om förbundsledningens affärer, där ju Margot Wallströms bostad bara är en del. Och redan har tusentals medlemmar lämnat facket i protest.

Så även om förundersökningen läggs ner och hela historien faller i glömska har den ändå lett till att tusentals löntagare som tidigare var organiserade nu står utan fackförening.

Och att de som finns kvar har fått ett svagare fack. Både till anseende och numerär.