Kritik mot utvisningar i Norge

1:43 min

Norska Stortinget har i kväll debatterat landets omtvistade utvisningar av asylsökande. Bland andra FN har kritiserat Norge för att nu skicka asylsökande till Ryssland.

Sosialistisk Venstre hade begärt kvällens debatt eftersom partiet är kritiskt mot regeringens politik.

– FN säger att Ryssland inte har ett fungerande asylsystem. Likväl ska dessa allvarliga beslut stöttas på ett hopp om att det ändå är så, sa vänsterledaren Audun Lysbakken i Stortingets talarstol.

Men invandringsminister Sylvi Listhaug, från invandringskritiska Fremskrittspartiet, försvarar regeringens instramning av asylpolitiken, som också en bred majoritet i Stortinget har ställt sig bakom.

– Det att föra en sträng och rättfärdig invandringspolitik betyder också att vi måste returnera de personer som inte har behov av beskydd, säger Listhaug.

2015 kom nästan 5 500 asylsökande på cykel över gränsen från Ryssland till Norge, via den så kallade arktiska flyktingrutten som fick stor uppmärksamhet i omvärlden.

Fast inströmningen av asylsökande den vägen avstannade helt efter beslutet om tuffare invandringsregler för snart två månader sedan.

I kväll gick, enligt uppgift, den första bussen med asylsökande åt andra hållet, tillbaka till Ryssland. Det skedde trots att företrädare för FN i dagarna har vädjat till Norge om att stoppa utvisningar dit, med motiveringen att Ryssland inte är ett tryggt land för asylsökande.

Invandringsminister Sylvi Listhaug sa dock i Stortinget att Europadomstolen för mänskliga rättigheter har avslagit en akut begäran från en norsk advokat om ett tillfälligt stopp för de här utvisningarna.