Amnesty: Kurdiska styrkor bryter mot internationell rätt

2:13 min

Kurdiska styrkor i norra Irak kan göra sig skyldiga till krigsbrott, enligt Amnesty International. En ny rapport visar satellitbilder av hem och byar som rivits efter att de kurdiska styrkorna tagit över.

Amnesty International har besökt flera av byarna i norra Irak och intervjuat fler än 100 personer. Och ett mönster har uppenbarat sig: att de kurdiska Peshmergastyrkorna förstört hem och byar som innan IS framfart beboddes av araber.

I några av byarna där både kurder och araber levt under många år har bara kurder tillåtits återvända till sina hem. Det säger Donatella Rovera från Amnesty International som varit på plats i Irak till Ekot.

Kritiken är inte ny. Rapporter från bland annat Human Rights Watch har tidigare lyft frågan om att arabiska sunniter inte fått återvända till sina hem efter att IS drivits bort av de kurdiska styrkorna.

Förklaringen från kurdiskt håll är att området inte varit tillräckligt säkert att vistas i eller att förödelsen varit för stor.

De kurdiska Peshmergastyrkorna slåss på frontlinjen mot IS i ett sedan länge omstritt område. Amnesty International riktar i sin rapport skarp kritik om att de kurdiska styrkorna använder konflikten i Irak för att kunna ta kontroll över mer mark. Enligt Dindar Zebari vid Kurdistans regionala regering så stämmer inte det.

– Absolut inte. De enda områden vi tagit kontroll över som vi inte redan styrde, de tog vi för att IS var där - inget annat, säger han.

Men enligt Amnesty International talar vittnesmål och satellitbilder sitt tydliga språk: Peshmergastyrkorna har brutit mot internationell lag och diskriminerat araber.

– Det kan röra sig om krigsbrott och borde utredas därefter, säger Donatella Rovera vid Amnesty International.