Säkrare bestick ska förhindra knivvåld på anstalter

1:47 min

En ny typ av säkrare matbestick har börjat användas på flera anstalter och häkten i Sverige, bland annat på Kumlafängelset.

–  Det finns alltid en risk att man kan skada sig själv eller andra med bestick och det är det vi vill minimera, säger Kenth Ahlin, kriminalvårdschef i Halmstad.

De intagna på häkten och anstalter runt om i Sverige är enligt Kenth Ahlin väldigt uppfinningsrika och det händer att personalen hittar egentillverkade vapen som de intagna vässat av till exempel matbestick i plast. Därför har internerna på anstalten Halls produktionsavdelning tagit fram en variant av bestick i så kallad fackverkskonstruktion.

–  Vi har valt att använda en hålfackskonstruktion för att skapa ett stabilt bestick med väldigt lite råvara, säger kriminalvårdsinspektören Erik Lambis, som ansvarar för de intagnas sysselsättning på Hall-anstalten.

– Hålfackskonstruktion bidrar ju även till att det blir svårare att göra åverkan på på olika sätt, säger han. Det är lite som en fin ost: styrkan sitter i hålen.

För tillfället har Hall-anstalten sålt de nya besticken till ungefär en tredjedel av Sveriges anstalter, bland annat till Kumlafängelset.