Fängslad svensk visades upp i kinesisk tv

2:33 min

Svensken Peter Dahlin som sitter fängslad i Kina har framträtt i kinesisk tv i natt. I ett inslag i statliga CCTV anklagas Dahlin för att ha bildat en olaglig organisation som spridit fabricerad och förvrängd information och för att ha finansierat verksamhet som äventyrat den kinesiska statens säkerhet.

I ett åtta minuter långt inslag i den statliga tv-kanalen läggs påstådda bevis för Dahlins och hans organisations illegala aktiviteter fram punkt för punkt.

Grafiken är välgjord och i inslaget syns förutom Peter Dahlin också flera andra som anklagas för kopplingar till den grupp Dahlin varit med och grundat och som ger rättsstöd till kinesiska människorättsaktivister.

I tv-inslaget framträder Peter Dahlin med något som kan ses som en bekännelse.

Jag har brutit mot kinesisk lag genom mina aktiviteter här. Jag har skadat den kinesiska regeringen och sårat det kinesiska folket. Jag ber uppriktigt om förlåtelse för detta och är ledsen över att det har inträffat, säger han.

Peter Dahlin, som greps 4 januari i samband med räder mot människorättsaktivister och advokater, anklagas för att ha finansierat verksamhet som äventyrar den kinesiska statens säkerhet.

I tv-inslaget är han vardagsklädd i skjorta och grå kofta, blicken ofta fäst snett nedåt.

– Vi har gjorts medvetna om, eller blivit medvetna om, att vissa personer som vi gett stöd till har brutit mot lagen. I vissa fall har det rört sig om allvarliga brott.

Peter Dahlins organisation kallar anklagelserna och erkännandet falska och förvrängda. Om sin tid i arresten säger Dahlin att han behandlas väl.

– Jag har inga klagomål. Jag behandlas rättvist och får behandling för min sjukdom. Jag får bra mat och mycket sömn och har fått tillfälle att träffa en representant från ambassaden, säger han.

Det här var den andra svenska medborgaren på bara några dagar som visas upp i kinesisk tv. För ett par dagar sedan visades vad som sas vara ett erkännande från förläggaren Gui Minhai, som misstänktes ha förts till Kina från Bangkok.

I tv-inslaget hävdades att han frivilligt återvänt till Kina för att ställas till svars för en bilolycka 2004.