Rapport: Putin godkände sannolikt giftmordet på Litvinenko

3:12 min

Rysslands president Vladimir Putin godkände sannolikt giftmordet på den avhoppade agenten Alexander Litvinenko i Storbritannien. Det framkommer i en rapport som publiceras i Storbritannien i dag.

Den brittiske domaren Robert Owen säger att president Putin sannolikt godkände den ryska säkerhetstjänsten FSB:s plan att mörda den avhoppade agenten Alexander Litvinenko.

Robert Owen säger också att han är säker på att Litvinenko gavs en kopp te som var spetsad med en dödlig dos polonium på en hotellbar i London.

Den radioaktiva isotopen polonium 210 är ett ämne, som inte vem som helst kan komma över. Den produceras i hårdbevakade och ibland helt hemliga ryska kärnanläggningar.

Spår av polonium fanns i tekannan och i koppen, Litvenenko drack från, på hotellbaren i London. Men den första utredningen visade också att ämnet följt med de två huvudanklagade till olika platser i London där de hade varit.

Den brittiske domaren säger också att det med stor sannolikhet var säkerhetstjänsten FSB som beordrade mordet och att det sannolikt godkändes av president Putin.

– Enligt den här utredningen pekas den dåvarande FSB-chefen Nikolaj Patrusjev ut som den som ska ha beordrat mordet men det sägs också att detta inte kunde ha skett utan den ryske presidenten Vladimir Putins goda minne och att det fanns en antagonism mellan Litvinenko och Putin sägs också i den här ovanligt skarpa rapporten, säger Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren.

Storbritannien har sen länge begärt Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun utlämnade för att de ska delta i utredningen, något som Ryssland nekat göra. Storbritannien har nu beslutat frysa de bådas tillgångar i landet. Den ryske ambassadören i London har kallats upp till brittiska UD. 

Ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att utredningen är politiskt motiverad och saknar transparens. Utredningen kommer vidare att störa de bilaterala relationerna mellan Ryssland och Storbritannien, säger utrikesdepartementets Maria Zacharova.

Den mordmisstänkte Andrej Lugovoj säger i ett uttalande att den brittiska rapporten är absurd och frågan är hur det här påverkar relationerna mellan Ryssland och Storbritannien.

– Relationerna är redan nu extremt dåliga och jag tror att det här kommer göra relationen mer ansträngd men jag tror inte det här kommer innebära en stor förändring, säger Ekots Sten Sjöström.

Den avhoppade ryske agenten och brittiske medborgaren Alexander Litvinenko giftmördades i London i november 2006, 43 år gammal av det radioaktiva ämnet polonium 210 som han fått i sig när han drack en kopp te.

Litvinenko var en av den ryske presidenten Vladimir Putins tuffaste kritiker och blev känd när han 1998 anklagade sin arbetsgivare, den ryska säkerhetstjänsten FSB, för att bland annat beordra lönnmord på politiska och ekonomiska motståndare.

Två år senare flydde han och fick tillsammans med sin familj asyl i Storbritannien där han anslöt sig till kretsen kring den landsflyktige och regimkritiske oligarken Boris Berezovskij.

– Han hoppade av i protest mot Tjetjenienkriget. Men också för att det var två spektakulära sprängningar av lägenheter i Moskva som utlöste andra Tjetjenienkriget. Han hävdade att detta utfördes av säkerhetstjänsten FSB för att kunna få en orsak att sätta igång kriget igen mot de tjetjenska rebellerna, säger Maria Persson Löfgren.

Brittiska åklagare har tidigare formellt anklagat de två ryska agenterna för mordet, men har inte lyckats få dem utlämnade.

Efter mordet har Litvinenkos änka Marina Litvinenko kämpat för att få en offentlig utredning.

På torsdagen sa hon att hon är mycket nöjd med att det hennes man sa på dödsbädden, när han anklagade Putin, hade bevisats av en brittisk domstol.