Ryssland: Litvinenko-rapport ”politiskt motiverad”

14 min

Mordet på den ryske avhopparen Aleksandr Litvinenko "godkändes troligen" av den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt en officiell brittisk utredning.

Men en av de utpekade mördarna slår ifrån sig anklagelserna — och Ryssland kommer inte att utlämna dem. Ryska utrikesdepartementet säger vidare att utredningen saknar transparens. 

Tio år efter mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London publicerades i dag den första officiella utredningen om fallet, med tidigare hemligstämplade uppgifter från brittisk och amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt rapporten "godkände troligen" Rysslands president Vladimir Putin giftmordet på Litvinenko, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Den ryska säkerhetstjänstens operation med syfte att döda Litvinenko var troligen godkänd av... president Putin, säger Robert Owen, domare vid Londons Högsta domstol.

Brittiska åklagare har tidigare sagt att två ryska agenter av allt att döma förgiftade 43-åringen med det radioaktiva ämnet polonium-210 den 1 november 2006.

Strax efter att rapporten blev offentlig upprepade Ryssland att landet vägrar att utlämna männen, som nekar till anklagelserna.

En av agenterna, Andrej Lugovoj, säger att rapporten är ett patetiskt försök från Londons sida att rota fram skelett ur garderoben för egna politiska syften, skriver nyhetsbyrån Interfax.

– Anklagelserna mot mig är nonsens, säger Lugovoj till Interfax.

Ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att utredningen är politiskt motiverad och saknar transparens. Utredningen kommer vidare att störa de bilaterala relationerna mellan Ryssland och Storbritannien, säger utrikesdepartementet. 

Litvinenkos änka Marina Litvinenko, som tog emot beslutet utanför domstolen, välkomnar domen.

– Väldigt nöjd att det som min make sade på dödsbädden när han anklagade Putin har bevisats av en engelsk domstol, säger Marina Litvinenko till BBC.

Förgiftningen av Litvinenko är inte bara ett av de mer spektakulära lönnmorden i historien, utan också storpolitiskt sprängstoff.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, med anklagelser om att presidenten iscensatte terrordåd mot sin egen befolkning och på 1990-talet jobbade ihop med den ryska maffian.

Under sin tre veckor långa dödskamp hävdade trebarnspappan för polis att "enbart en person" kan beordra rysk säkerhetstjänst att ta livet av en utländsk medborgare utomlands — presidenten själv.

Utredningen sammanfattar offentliga utfrågningar som genomfördes förra våren efter flera års kampanj från änkan Marina Litvinenko.