Litvinenkos änkas ord efter nya rapporten

2:10 min

I en ny rapport pekas rysk säkerhetstjänst och Rysslands president Vladimir Putin ut som troliga beställare av lönnmordet på tidigare agenten Alexander Litvinenko i London 2006. Nu kräver hans änka Marina Litvinenko nya sanktioner mot Ryssland.

– Vladimir Putin och Nikolaj Patrusjev, då chef för säkerhetstjänsten FSB, godkände personligen mordet på min make och jag är mycket nöjd med att min mans ord på dödsbädden, då han anklagade herr Putin för mordet, har bevisats av en brittisk hög standard av rättvisa och oberoende, sa Marina Litvinenko i dag.

Uttalandet kommer sedan den brittiske domaren Robert Owens oberoende utredning i dag presenterats. Där framgår att Litvinenko dödades av radioaktivt polonium, som Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun lade i Litvinenkos te. De hade tidigare förgiftat den före detta FSB-agenten med samma polonium, men i lägre dos.

Owen hävdar dessutom att mordet beställts av högste FSB-chefen i Moskva och att med största sannolikhet var president Vladimir Putin införstådd.

Enligt utredningen var Litvinenko och Putin bittra fiender. En orsak till lönnmordet ska ha varit den kritik som Litvinenko riktat mot FSB, president Putin och Kreml sedan han fick politisk asyl i Storbritannien.

Domaren skriver också att andra ryska regimkritiker också dödats. Storbritannien kallade upp den ryske ambassadören och har fryst Lugovojs och Kovtuns tillgångar.

Men några nya sanktioner har inte kommit eller det som Marina Litvinenko krävde att utvisa alla med anknytning till ryska underrättelsetjänsten. Från Moskva kommenterade utrikesdepartementets Marina Zachartjenko:

– Den ryska inställningen i detta fall har inte ändrats och vi ser detta som ännu ett politiserat försök och inte någon riktig öppen brottsutredning, sa hon tidigare idag.

Hon glömde att nämna att ingen av de två misstänkta mördarna velat delta i den brittiska utredningen ens i vittnesförhör.