Målare får i sig asbest vid fönsterrenovering

1:46 min

En undersökning från fackförbunden Målarettan och Byggettan visar att asbest finns i fönsterkitt i flera äldre hus. Målarna andas in gifterna utan att de vet om det i samband med fönsterrenovering.

Målare som fräser bort gammalt kitt i fönsterkarmen innan de ska måla fönstren kan få i sig asbestsdamm som virvlar upp. Giftet lämnar inte kroppen och kan på sikt utvecklas till lungcancer.

Målare utsätts för direkt när eternitplattor tvättas innan målning eller exempelvis vid renovering av fönster.

En undersökning från fackförbunden Målar- och Byggnadsettan visar att av de 55 testade fönsterkitten så innehöll 18 procent, var femte prov asbest.

I Stockholms län handlar det om hus i miljonprogramsområdena och andra hus som byggdes innan år 1982, då asbestförbudet infördes.

- Det är när du kommer i kontakt med pulverseringen som det blir farligt. Andas du in asbest så kan du få lungcancer och det kan visa sig många år senare, säger Jan-Åke Öberg, huvudskyddsombud i fackförbundet Målarettan.

Enligt Arbetsmiljöverket så ska fastighetsägarna göra en besiktning av lägenheterna i samband med renovering, där man tar prov och kontrollerar om bland annat fönsterkitt innehåller asbest.

Även målarföretagen bör ta prover innan fönstren renoveras, säger Jan-Åke Öberg, huvudskyddsombud hos fackförbundet Målarettan.

Varken fastighetsägare eller målarföretag gör detta. Okunskapen om hur man hanterar asbest i fönsterkitt är stor, säger Jan-Åke Öberg.

- Jag har frågat ett antal fastighetsägare och måleriföretag och de säger alla samma sak, det här har man inte hört talas om. Man ska helt enkelt ta ett prov som kostar 500-600 kronor som ger svar om det finns asbest. Är svaret positivt så ska man ta dit saneringspersonal som tar bort asbesten, säger Jan-Åke Öberg.