Reportrar utan gränser vill se sanktioner mot medieföretag i Kina

1:11 min

De senaste dagarna har den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och den statliga tv-kanalen CCTV spridit filmsekvenser med så kallade bekännelser från två frihetsberövade svenska medborgare. Offentliga erkännanden och ursäkter som Reportrar utan gränser menar bär alla tecken på att vara påtvingade.

 

Det gäller svenskarna Peter Dahlin som arbetat med rättshjälp åt människorättsaktivister i Kina samt Hong Kong-baserade bokförläggare Gui Minhai.

Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist säger på organisationens sajt att de så kallade bekännelserna inte har något informationsvärde och menar att det liknar "den medeltida skampålen".

- Det här är någonting man ser som auktoritära regimer har en förkärlek för att hålla på med, den här typen av estetik. Att låta folk paradera - ångerfyllda, gärna tårdrypande bekännelser - där man nästan på knä ska be folket och regeringen om ursäkt, att utplåna sig själv, säger Jonathan Lundqvist.

Nu har ni på Reportrar utan gränser krävt att EU ska använda sanktioner mot Kina för att markera att det här inte är acceptabelt.

- Ja, vi på reportrar utan gränser har krävt att EU ska agera. Ett sätt att göra det är att försätta vissa individer som arbetar på tv-kanalen CCTV och nyhetsbyrån Xinhoa, under sanktioner. Europeiska Unionen som är en viktig global spelare måste markera att den här typen av beteenden, särskilt naturligtvis mot unionens egna medborgare, är fullständigt oacceptabelt, säger Jonathan Lundqvist.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se