Intern kritik mot polisens användning av PR-byrå

0:21 min

Polisen slöt i höstas ett treårigt avtal med PR-byrån Prime gällande kommunikationstjänster för 25 miljoner kronor. Men avtalet kritiseras av polisens egna kommunikatörer, skriver Dagens Nyheter.

– I och med att vi gick in i den nya organisationen så är vi närmare 200 medarbetare inom kommunikationsavdelningen, som är en nationell avdelning inom polisen. Så därför ställde jag direkt frågan om vad det är detta företag ska göra som inte vi, närmare 200 medarbetare, borde klara av, säger poliskommissarien Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Christer Nordström säger att han varit kritisk till upphandlingen från början och framförallt den stora kostnaden, då han anser att kärnverksamheten bör prioriteras.

Men polisens ledning menar att användandet av ett externt företag varit nödvändigt. Unni Jerndal, kommunikationsdirektör på polisen, berättar att bakgrunden till att man vill ta in extern kompetens är på grund av att den egna kommunikationsavdelningen inte har erfarenheten av det stor kommunikationsarbete som följde polisen stora omorganisation, där 23 självständiga myndigheter slagits ihop till en.

– Det här skapar mycket diskussion och många frågor, det är helt naturligt. Kommunikationsavdelningen har då ett stort uppdrag i att kunna beskriva och förklara vad den här nya organisationen innebär, och det är ingen vid kommunikationsenheterna vid de gamla myndigheterna som haft ett sånt stor uppdrag, säger Unni Jerndal.

Unni Jerndal understryker också att PR-byrån Prime endast haft med kommunikationen vid omorganisationen att göra och inte varit inblandad i någon av de händelser där polisens nyligen anklagats för att tysta ner