20 000 nya boendeplatser behövs för asylsökande

2:04 min

I dag bor asylsökande i idrottshallar och andra kommunala evakueringsboenden, enligt Migrationsverket.

Fram till sommaren behöver myndigheten få tag i upp till 20 000 nya boendeplatser för asylsökande.

Att hitta nya boendeplatser är en av utmaningarna som Migrationsverket nu står inför.

– Det måste vi ersätta med mycket bättre boenden, och det letar vi efter febrilt nu, säger Willis Åberg som är Migrationsverkets ansvarige för boendeanskaffning.

Enligt Willis Åberg jagar Migrationsverket 5 000 - 6 000 platser för de som i dag bor på evakueringsboenden som egentligen ska vara mycket tillfälliga platser.

När nu handläggningstiderna för asylärenden ofta är över ett år ser Migrationsverket det som extra viktigt att hitta mer permanent boende.

– Det finns en del evakueringsboenden som är bättre än andra, så det är lite varierat i vilken hastighet vi måste ha dem. Men det är fem-sex tusen där.

Ett annat problem är de asylsökande som i dag bor på säsongsboenden, mest på campingplatser, men även till exempel på hotell i fjällvärlden. I dag har Migrationsverket avtal om totalt 5 461 säsongsplatser, men de asylsökande kommer behöva ge plats för turister, framför allt när campingsäsongen drar igång i april-maj.

Flyktingströmmen i höstas tvingade Migrationsverket att krympa boytan för asylsökande ner emot som lägst bara 2, 5 kvadratmeter per person.

Enligt Willis Åberg vill Migrationsverket återgå till mer normal standard när det gäller boyta för asylsökande. Det skulle öka det totala behovet av nya asylboendeplatser.

– Vi pratar om 15 000 - 20 000 platser som måste ersättas så snart som möjligt. Sen får vi inte glömma bort att vi har ju en numerär av asylsökande som kommer varje dag. De ska ju också ha boende, och det måste vi hålla oss à jour med.

– Just nu är det ganska lågt, vilket det brukar vara så här års. Det gör att inströmning och de som försvinner ut ur systemet är ungefär jämförbart.

Dagen före julafton meddelade Migrationsverket att man hade ett ramavtal på plats för 1 260 asylplatser på ett fartyg.

Planerad inflyttning väntar nu under första kvartalet 2016. Men den affären har inte helt avgjorts, och Willis Åberg vill i dag inte säga när, eller ens om, den kommer bli verklighet.