Januari årets fattigaste månad

1:51 min

Nu inleds årets fattigaste helg.

Julklappar och mellandagsrea har grävt djupa hål i plånböckerna – men för de flesta kommer lönen först på måndag.

Det här märks på många sätt i samhället, bland annat för taxichaufförerna – särskilt för de som kör på nätterna, berättar chauffören Ali.

– Det kan påverka deras kassa så att de får 60 eller 70 procent av sin vanliga kassa. De flesta reser över jul och blir av med pengarna, och när de kommer hem har de inte så mycket pengar kvar.

Även för de som stannat hemma över jul är det många gånger ebb i kassan så här års. Det märks hos Pantbanken, som har sin bästa månad på året. 

– Vi ökar ganska mycket i januari, ungefär 20 procent, det är vår bästa utlåningsmånad, säger VD Peter Sundström.

Varför det?

– Det är långt mellan decemberlönen och januarilönen. Det är julklappar och julmat, kvartalsräkningar, alla kan gå till sig själva för att veta hur det är i januari.

Peter Sundström säger att den här trenden har ökat de senaste åren, och det tror han beror på samhällsklimatet 

– Folk lånar mer och mer, det är en lånekultur i samhället. Man sparar inte och handlar sedan, utan man handlar först och sparar sedan.

Handeln har sin näst sämsta månad på året, trots omfattande mellandagsreor, som trots allt lockar många.

Veronica Andersson är en av dem som var ute och fyndade i centrala Stockholm idag. Hon känner inte igen sig i bilden av att pengarna är slut i januari 

– Nej det gör jag inte. Jag försöker lägga upp julklapparna så att jag tar de i två omgångar, några i november och några i december, så blir det inte så att man får slut på pengar.

Är det därför du kan vara här och fynda nu?

– Ja, det ju billigare nu så man få passa på!