Busch Thor kritisk mot Centerns flyktingpolitik

1:27 min

Centerpartiet driver en omänsklig flyktingpolitik, det menar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Hon tar starkt avstånd från Centerpartiets politik som innebär att man vill ta bort gränskontroller och krav på id-handlingar.

Kristdemokraterna har precis som de flesta partier gått mot en mer restriktiv flyktingpolitik. Men en fråga som splittrar allianspartierna är kraven på id-handlingar och gränskontroller som införts den senaste tiden.

Kristdemokraterna står bakom kontrollerna men Centerpartiet har varit mycket kritiska och tycker att alla som vill ska kunna söka skydd i Sverige.

– Med den politik som man säger sig vilja hålla fast vid och den politik som man drev förut, jag skulle vilja hävda att det var en omänsklig politik. Därför att den hade just resultatet att människor inte ens hade en sängplats. Det fanns ingen plats för dem när de kom hit och bad om hjälp och det ifrågasätter jag starkt om det var en mänsklig politik, säger Ebba Busch Thor till Monica Saarinen i Ekots lördagsintervju.

Den 4 januari infördes id-kontroller för den som vill resa in i Sverige. Kraven innebär att ingen kan resa hit från Danmark med tåg, buss eller färja utan att kunna visa upp en giltig identitetshandling. När förslaget i december röstades igenom i riksdagen röstade Centerpartiet emot förslaget.

– Vi som står upp för människors rätt till en fristad måste också säkerställa i handling att Sverige blir den fristaden. Om vi inte har koll på vilka människor som kommer in över gränsen kan vi inte garantera det, säger Ebba Bush Thor.

Ekot har varit i kontakt med Centerpartiet, som inte vill kommentera Ebba Busch Thors uttalanden om partiets flyktingpolitik.