Nötodlingarna – en gigantisk vattentjuv

3:02 min

Vi svenskar äter allt mer nötter, mest av allt mandlar.

Men merparten av mandlarna kommer från Kalifornien där vattnet inte räcker till för att odla de törstiga träden. Nu borrar bönderna brunnar så djupa att grundvattnet är på väg att ta slut.

Men som konsument är det svårt att undvika de amerikanska nötterna eftersom det ofta inte framgår varifrån nötterna kommer.

En av Kaliforniens storbönder Brad Gleason visar oss sin nya brunn.

Nästan 600 meter ner i marken borrar han efter vatten.

Till en kostnad av 7 miljoner kronor.

De senaste åren har han inte fått något vatten från kanalerna som leder ner vattnet från floddeltat i norr så nu måste han borra fler brunnar för att hans 1,6 miljoner mandel- och pistageträd ska överleva.

– Man vet aldrig i förväg hur mycket vatten man ska hitta, säger han.

Få grödor är så törstiga som mandlar.

För att få fram en enda mandel krävs nästan fem liter grundvatten. Och trots torkan planterades en yta av 22 gånger 22 kilometer med nya mandelträd förra året.

En tiondel av hela Kaliforniens vattenanvändning går till mandlar och andra nötter.

– Nu har det börja regna, men det är inte säkert att det hjälper. När så många borrar så djupt packas marken ihop och sjunker. Håligheterna försvinner, säger Dave Long, som är en av de största mandelexportörerna. 

Väldigt många har borrat brunnar. Kanske för många?

– Ja jag tror det.

Och när bönderna borrar djupt drabbas även deras grannar. De kraftfulla pumparna suger vatten från sidorna också och tömmer grannarnas brunnar.

Pamela Beeson i Bakersfield är en av de drabbade, hon tycker att mandelodlarna stulit hennes vatten.

– De skeppar iväg mitt vatten. Det är inte för det lokala samhället, det är inte för staten Kalifornien utan det är för deras företag och de är här för en anledning. Pengar, säger hon.

80 procent av världens mandlar kommer från Kalifornien.

Om man som konsument vill undvika att köpa mandlar därifrån. På många påsar står det inget om ursprung. Till exempel på Icas bakmandlar.

Så borde det inte vara säger Kerstin Lindvall hållbarhetschef på Ica. 

– Det förvånar mig faktiskt, det ska vi i så fall kolla på. För vi är öppna med ursprung vart det har produceras. Vi talar om var det här är producerat någonstans, säger hon.