
Han vill förändra bilden av mannen
Han tröttnade på att bilden av maskulinitet som är destruktiv får så fritt spelrum i diskussioner och på sociala medier. Därför startade Marco Vega en mansgrupp som träffades förra veckan för att försöka förändra den bilden.
Händelserna i Köln på nyårsafton och under en festival i Stockholm i somras, där ett stort antal kvinnor blev antastade av män, har under vintern gett upphov till många diskussioner, både på internet och ute i samhället. Marco Vega, till vardags sexvägledare och samtalsrådgivare, tröttnade på att ständigt behöva försvara sig själv och sitt kön.
– Det var så många som plötsligt diskuterade den här frågan utifrån vad som hände i Köln när vi har sett samma sak i Sverige under så många år. Jag ville berätta för dem som inte vet att det händer här, självklart på ett annat sätt. Man kan ju inte jämföra vad som händer i länder där man inte har de lagar och den jämställdheten som vi har, men det är fortfarande så att det händer i Sverige, säger han och fortsätter:
– Jag tröttnade på att prata om det och att skriva statusuppdateringar på Facebook. Vi män tar ju så mycket plats på gott och på ont. Och när det kommer till det goda så är det många som är företagare, sitter i styrelser, är politiker, så varför kan vi inte vända det där utrymmet vi tar till något positivt? Jag vet att det finns män där ute som inte håller med om det som sägs och som inte känner igen sig i beskrivningen i tidningarna. Det är vi som måste vara de som säger "stopp, stopp, det finns andra typer av män", det finns en annan typ av maskulinitet som vi skulle vilja lyfta.
Debatten har ju dessutom handlat mycket om etnicitet och kulturell bakgrund? Vad säger du om det?
– Det är enkelt att skylla ifrån sig och det finns i manskulturen att det alltid är någon annans fel, det finns inbyggt på något sätt. Men när det kommer till frågan om etnicitet så finns det i grund och botten en gemensam nämnare och det är att alla är män. Det är värre att vi i Sverige fortfarande beter oss som vi gör trots att vi är så jämställda än att man gör det i de här länderna där de inte har samma lagar. Då tycker jag att vi har dubbelmoral. Vi måste börja med oss själva.
Enligt Marco Vega uppfostras män till att ta mycket plats men det är inte det som är problemet utan det är på vilket sätt de tar plats och på vems bekostnad. Och det är inte bara kvinnor som drabbas utan även andra män.
– Vi använder olika typer av makt och övergrepp på varandra. Det är fysiskt och psykiskt våld, det här hierarkiska vem som är alfahane och vem som ska sättas på plats. Till exempel det där killgänget som har ett outtalat regelsystem där man har en nörd eller en homosexuell som man skojar med. Det finns alltid en hierarki och den gör att någon alltid får lite stryk.
Och det är bland annat det som Marco Vega vill ändra på. Därför lade han upp en statusuppdatering på Facebook där han efterlyste fler som också tröttnat och förra veckan träffades en grupp män från olika bakgrunder för att prata om vad de ville göra för att förändra bilden.
– Det som var det gemensamma för oss alla var just den här tröttheten, att det räcker nu. Vi vill göra en förändring och skapa en ny bild för att slippa säga att ”jag är inte den där mannen” men vilken man är jag då? Vad är det vi ska visa upp? Vi kom fram till att vi saknar goda förebilder. Vi saknar också möjligheten att prata män emellan och diskutera de här sakerna som till exempel ”mansplaining” där män berättar för andra hur saker ligger till. Men också att ha en möjlighet att säga att nu gjorde jag fel gentemot alla människor, inte bara kvinnor.
Tanken är att gruppen ska ha återkommande träffar och bland annat ha workshops för att försöka identifiera vilka fördomar som finns och vad som kan förändras. Nästa steg är att hitta sätt att sprida kunskapen, kanske genom föreläsningar på arbetsplatser och genom demonstrationer.
Varför finns det inga kvinnor med i gruppen?
– Eftersom det är en mansfråga. Vi män måste ta ansvar som grupp och säga att det är helt fel att män porträtteras bara på ett sätt och vi vill visa en annan bild. Självklart måste vi lyssna på kvinnorna, både individuellt i våra liv men också i grupp, men det här är en mansfråga i sin helhet och det första steget är att titta på vilka saker vi kan förändra till det positiva och sen också titta strukturellt och samhällsmässigt.